Hírek

2017.01.09. 12:24

Nincs kit számon kérni? A tárca álláspontja szerint nem szűnt meg a földalapkezelő

Kishantos – A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a múlt év novemberében megszűnt. Az állami földek ügyében nincs kit számon kérni? – vetette föl Ács Sándorné az új év első napjaiban.

V. Varga József

– A Kishantos által indított egyik per ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságról december 28-án érkezett dokumentum szerint az állami földek ügyében elkövetett törvénytelenségekért nincs kit számon kérni, mert az NFA 2016. november 5-én megszűnt – fejtette ki lapunknak Ács Sándorné, a vidékfejlesztési központ ügyvezetője. – Fazekas Sándor miniszter december 14-ei beszámolójában – melyen személyesen jelen voltam – nem tett említést erről a tényről, így arról sem, hogy ezentúl ki és hogyan felel az állami földvagyonért.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ felperesnek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet alperes ellen haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettség iránt indított perben a bíróság az alperesi jogutód perbelépéséig, illetve perbevonásáig megállapítja az eljárás félbeszakadását – áll a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésében.

Demonstráció 2015 októberében – középen Ács Sándorné agrármérnök

Fotó: V. Varga József

Mivel a kormányhatározat alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központi szerve, azaz a per alperese 2016. november 5-én a Földművelésügyi Minisztériumba történő beolvadással megszűnt, jelen végzésre tekintettel a 2017. január 12-ére kitűzött tárgyalás nem kerül megtartásra – közölte a bíróság a felperessel.

Ács Sándorné időközben arról tájékoztatta lapunkat, hogy értesülése szerint az NFA mégsem szűnt meg. A Földművelésügyi Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság tévesen értelmezi a kormányhatározatot és az árveréseket lezáró törvényt. A tárca álláspontja szerint a földértékesítő program folytatódik, hiszen a 3 hektár alatti méretű állami földek értékesítése folyamatos, így az NFA-nak még van szerepe.

A vidékfejlesztési központ megfellebbezi a bíróság végzését, mert folytatni kívánják a pert - tette hozzá Ácsné Éva. Úgy tudjuk: a „haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettség” miatt folyó vitában a szerződés megszűnése miatt csaknem 20 millió forintot követel az NFA-tól a biogazdaság.

A kishantosiak kálváriája nemzetközi színtéren is folytatódik. Az ökológiai mintagazdaság által indított, az új bérlőkkel kötött szerződések érvénytelensége miatt folyó per során a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy az NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei Alaptörvénybe ütközőek, és sértik az ENSZ korrupció elleni egyezményét is. A törvényszék az Alkotmánybírósághoz fordult, ám tavaly decemberben a taláros testület elutasította a beadványt. A kishantosiak igazukat keresve az Európai Bírósághoz fordulnak a Greenpeace segítségével – mondta Ács Sándorné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!