Hírek

2017.01.17. 14:07

Változások az idősellátásban - szigorodik a szülőtartás

Székesfehérvár – A januártól érvényes törvénymódosítások az idősellátást is érintik. Szigorodik a szülőtartás, s a házi segítségnyújtás is megváltozott valamelyest.

Bokros Judit

Egy korábbi, főleg a családon kívüli idősellátásról szóló cikkünk kapcsán kérdeztük a Székesfehérvári Egyesített Szociális Intézmény igazgatóját, Mészáros Józsefnét arról, melyek a januártól bekövetkezett legfontosabb változások.

Az egyik a házi segítségnyújtást érinti. Erre azok az idősek jogosultak, akik még el tudják látni magukat otthonukban, ám bizonyos tevékenységekhez – például öltözködés, mosakodás – segítségre van szükségük. Ehhez eddig napi legalább 1, legfeljebb 4 óra gondozásra lehetett jogosultságot szerezni, januártól azonban eltörlik a szerződésekből a fix gondozási időt. Arról érdeklődtünk, ez nem jelenti-e azt, hogy valakire esetleg nem jut annyi idő, mint korábban?

Mészáros Józsefné válasza szerint a jogszabályváltozás összességében nem hoz nagy újdonságot a korábbi gyakorlathoz képest. Az ő ellátottjaikra (akik mára lényegében fehérvári illetőségű idősek) eddig is elég volt napi 1-1,5 óra gondozási idő, és ez most sem változik.

A gondozók a tevékenységüket korábban is naplózták, ez a jövőben megmarad, csak azzal egészül ki, hogy a közlekedési időt is számba kell venni. Aki esetleg olyan állapotban van, hogy több mint napi 4 órás ellátást igényelne, annak már a tartós elhelyezést javasolják, amelyhez kérelmet kell beadni.

Az idősek az otthonokban társaságra is lelhetnek. Ellátásukért azonban térítési díjat számolhatnak föl, ebbe szállhat bele a család Fotó: Shutterstock.com

A házi segítségnyújtásnak van egy intézményi térítési és egy önköltségi díja. Ha az ellátást igénylő, vagy a térítési díjat megfizető egyéb személy írásban vállalja a szolgáltatási önköltséggel azonos személyi térítési díj megfizetését, akkor a gondozási szükséglettel nem rendelkező személy is ellátható házi segítségnyújtás keretében.

A szülőtartásban is van változás, méghozzá az, hogy ezentúl nem csak az idős, gondozott szülő, hanem a fenntartó is kérheti a bíróságtól, hogy a Polgári Törvénykönyv rokontartásra irányadó szabályai alapján a tartásra köteles és képes gyermeket a térítési díj különbözetének megfizetésére kötelezze.

Az igazgatótól megtudtuk: az idősek átmeneti vagy tartós elhelyezéséért – bizonyos kivételtől eltekintve, például ha valakinek nincs jövedelme – a fenntartó térítési díjat számol fel. Ha erre nem elég az ellátott nyugdíja, egyéb jövedelme, akkor a különbözet kifizetése a hozzátartozó, a gyerekek dolga. Amennyiben ők nem fizetik ezt a különbözetet, akkor kezdeményezhetett pert korábban a szülő, illetve most már az őt gondozó intézmény fenntartója is megteheti ezt. Mészáros Józsefné azonban hozzátette: náluk nem jellemzők az ilyen esetek. Fordult elő olykor, hogy valaki tartozott, de ez nem volt tartós állapot.

A szülőtartás azonban nem veszélyeztetheti a nagykorú gyermek vagy a családja megélhetését – derült ki már abból a nyilatkozatból, amelyet a szigorítás kapcsán az illetékes tárca tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!