Hírek

2017.03.29. 19:25

Várólistákról, betegforgalomról: A kórház sok beteget lát el, vannak területek, ahol valóban többet kell várni

Székesfehérvár - A kórház hosszú előjegyzési, illetve várólistái kapcsán hívta föl a figyelmet az egészségügy tarthatatlan helyzetére a DK. A főigazgató a jelentős forgalom-növekedéssel indokolta a jelenlegi állapotot.

Bokros Judit

A DK országos elnökségének tagja, Ráczné Földi Judit fehérvári önkormányzati képviselő a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház előtt szerdán tartott sajtótájékoztatójában az egészségügy szerinte tarthatatlan helyzetére hívta föl a figyelmet.

A kórház kapcsán a hosszú előjegyzési, illetve várólistákat emelte ki, néhány adatot említve. Saját tapasztalatra és az intézmény által közzé tett listára hivatkozva sorolta például: hasi ultrahangra 6 hónapot, bőrgyógyászati ellátásra 2 hónapot, egyes sebészeti beavatkozásokra pedig éveket kell várni, és a laborba kerülés is nehézkes. Ezek és egyéb tények (például betöltetlen háziorvosi praxisok, orvos elvándorlás) alapján úgy véli, az egészségügy krízisben van. Ezen pedig csak felelős kormány segíthet, amelynek a pénzt a stadionok építése helyett az egészségügyre kellene költenie – jelentette ki Földi Judit, és hozzátette: szuperkórházak építése helyett pedig jobb lenne a meglévő intézmények modernizálása, felújítása.

A járóbetegeket ellátó szakrendelések is forgalmasak. Olykor sokat kell várni a bejutásra, bár az adatok szerint itt javult a helyzet Fotó: FMH-illusztráció

A DK a problémákat pénz átcsoportosításával, valamint a fiatal orvosok számára ösztönző programok létrehozásával orvosolná – mondta Földi Judit és a városi elnök, Pintérné Varga Annamária.

Az elhangzottakra reagált a Szent György kórház főigazgatója, Csernavölgyi István. Elismerte, hogy vannak vizsgálatok, beavatkozások, amelyekre valóban sokat kell várni, ám ennek az az oka, hogy jelentősen megnövekedett az intézmény forgalma. Mindezt adatokkal támasztotta alá. Ezek szerint évente több mint kétmillió orvos-beteg találkozó történik a kórházban. A 2010 előtti időszakhoz képest 2016-ban a járóbeteg-ellátásban 250 ezerrel több orvos-beteg találkozás történt.

A labornál is gyakori a várakozás a bejelentkezésre, vérvételre Fotó: olvasó

Ugyanebben a periódusban ügyeletben évente 25 ezerrel több beteget láttak el. A fekvőbeteg ellátásban 4000-rel több a szám a 2010 előtti időszakhoz képest. Az említett periódusban viszont a járóbeteg rendelésekre átlagosan 25 százalékkal rövidültek az előjegyzési idők. A járóbetegek ellátásában három hónap feletti előjegyzési idő abban a 2-3 szakmában érzékelhető, amelyekben szakmai okokból más szolgáltató betegeit is el kell látniuk.

A kórház a szakmaiságot jellemző mutató alapján országosan az ötödik legmagasabb szintű betegellátást nyújtó intézmény, ahol 2010 óta 13,5 milliárd forintot meghaladó fejlesztés történt. Jelenleg pedig 7 milliárdos infrastruktúra- és eszközfejlesztés történik az intézményben – közölte a főigazgató, hangsúlyozva: visszautasítják, hogy az intézmény politikai csatározások színhelye legyen. A gyógyítás nyugalmat, bizalmi légkört, megértést és támogatást igényel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!