Hírek

2017.05.09. 17:30

Ma is szívügye az iskola

Az iszkaszentgyörgyi falunapok alkalmával díszpolgári címet kapott Kis Károly, a helyi kastélyiskola nyugalmazott igazgatója.

B. Kiss László

Kis Károly, Iszkaszentgyörgy legújabb díszpolgára 1981. augusztus 1-től kapott megbízást az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola vezetésére. Irányításával nyugalomban, biztonságban, az iskola épületének tervszerű, folyamatos korszerűsítésével folyt az oktató-nevelő munka és egyre tudatosabban, minden területre kiterjedően a tehetséggondozás – derült ki a méltatásból, amely akkor hangzott el, amikor Kis Károly a Szent György napok megnyitása alkalmával rendezett ünnepségen átvette a díszpolgári cím odaítélését tanúsító oklevelet Gáll Attilától, Iszkaszentgyörgy polgármesterétől.

Vezetői munkája mellett igyekezett mindig példát mutatni szaktanárként is. Felvállalta a versenysport gondozását, melynek következményeként az iszkaszentgyörgyi gyerekek is kiemelkedő eredményeket értek el a megyei, körzeti versenyeken.

Legfontosabb feladatának mindig azt tekintette, hogy az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola tanulói versenyképesek legyenek a városi iskolák diákjaival, megállják a helyüket a választott középiskolákban.  A megyében elsőként Iszkaszentgyörgyön vezették be  a számítástechnika oktatását. Kis Károly külön minisztériumi engedélyt kért arra, hogy az orosz nyelv helyett a németet oktathassák. Mindezt két évvel a rendszerváltás előtt! De ő maga is mindig megújulásra képes pedagógus volt. hatvan évesen végezte el a labdarúgó edzői tanfolyamot, és társadalmi munkában, három éven keresztül vezette a helyi futballcsapat utánpótlásának nevelését célzó Bozsik-programot.

Kis Károly  az iszkaszentgyörgyi kastély, a nyolc osztályos  iskolának helyet adó szárnya előtt
Fotó: B. Kiss László

Elgondolásainak, tervező és szervező tevékenységének köszönhetően a a 80-as évek végéig gyökeresen átalakították az iskolának helyet adó Pappenheim-kastélyt, illetve megújultak, korszerűsödtek az oktatás egyéb tárgyi feltételei is. A kastély épülete a 80-as évek elején leromlott, omladozó állapotban volt. A tetőszerkezet roskatag volt, sok helyen beázott. Az  osztálytermek és a kastélyban levő lakások közös folyosóra nyíltak, a mai aulában deszkafalú közös wc-blokk állt. Kis Károly kezdeményezte a lakások kiváltását, az iskolai épületrész egységessé, zárhatóvá, biztonságossá tételét.

Az első nagy felújítások anyagi fedezetének előteremtése, a lobbizás megkezdése az iszkaszentgyörgyi kastély épületegyüttesének állagmegóvó munkáinak elindítására az ő nevéhez fűződnek.

A moziként használt épületszárnyban neki köszönhetően alakították ki a tornatermet. Megtörtént  a fűtéskorszerűsítés, betonfödémet és cseréptetőt kapott a barokk szárny és az iskola fölött is kijavították a tetőt. Ma már rá se ismerni a régi iskolára. Kis Károly hivatásának gyakorlása mellett a település közéletében is aktív szerepet vállalt. Alapító tagja volt az Iszkaszentgyörgyi Közművelődési és Szabadidősport Egyesületnek és alapítója az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskoláért Alapítványnak.

Négy cikluson keresztül vett részt a községi önkormányzat munkájában mint önkormányzati képviselő.

Kis Károly javaslatára kezdték házhelyeknek kiparcellázni például a Privát út melletti területeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!