Hírek

2017.08.06. 19:05

A hétvégén tartották a Csókakőn a Szent Donát-napi misét

CSÓKAKŐ A hagyományos Szent Donát-napi búcsút a hétvégén tartották a településen. A búcsút már az 1770-es évek óta szervezik meg minden év augusztusában.

Laci Patrícia

Csókakő 1772-ben épült templomát Szent Donát, a szőlősgazdák és szőlőskertek védőszentje tiszteletére szentelték. A csókakőiek eme eseményre egy szép hagyományt teremtettek meg, amely a mai napig él. A bevett szokás abból áll, hogy augusztus 7-én elbúcsúztatják a csókakői templomot, szentmisét tartanak, s ünnepi ebédet is szerveznek.

1772-ben épült a csókakői templom, ahol a misét tartották Fotó: MA

Idén a búcsút a hétvégén tartották. A szentmise vasárnap volt, Fűrész György polgármester hangsúlyozta, a búcsúhoz a borszentelés is hozzátartozik.

A misén a Szent Donát Borrend szenteltette a borait, illetve az idén 130 éves tűzoltóság zászlóit is megszentelte Mórocz Tamás plébános.

A búcsú keretében a Vásártéren még egy vidámparkot is kialakítottak, míg szombaton retró diszkót szerveztek, addig vasárnap az egyik vendéglőben viking buli volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!