Kisláng

2016.07.07. 16:15

A kis meseíró nagy sikere

Kisláng - A tízéves Szakács-Falusi Zsófia a legszebb karácsonyi ajándékról, Adrián nevű kistestvéréről írt mesét, amely első díjat kapott a debreceni nagycsaládos egyesület országos Életmese pályázatán.

Házi Péter

2011 decemberében a Jézuskának majdnem késnie kellett. Már jó előre megtárgyaltuk, mi a helyzet. Megegyeztünk vele, hogy kistesó legyen az egyik karácsonyi ajándékom - így kezdi szívmelengető kis életmeséjét Szakács-Falusi Zsófia, aki december 24-én reggel végül életében először találkozhatott az azóta is imádott kistestvérével, a huncut Adriánnal.

Ez a mesécske, amely leplezetlenül, őszinte szavakkal mutatja be egy kislány igaz várakozását a csodára, a testvérre, olyannyira megtetszett a Huszti László vezette zsűrinek, hogy nemcsak beválogatták az Életmesék című, tekintélyes vastagságú mesegyűjteménybe, hanem bizony Zsófi kapta meg kategóriájában az első díjat.

Zsófi és a várva várt tesó, Adrián az iskolapadban. Mesegyűjtemény és országos első díj Fotó: A család

- Eléggé izgultam, amikor a Parlamentben mondták a nevemet, de aztán szerencsére nem kellett hosszú köszönőbeszédet mondani - emlékszik vissza a kislángi általános iskola 3.a osztályát éppen most befejező Zsófia, akinek Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át az elismerést.

Mint a díjazott anyukájától, Mónikától megtudtuk, a mesét még a 2015-ös falukarácsonyi pályázatra írta Zsófi, aztán Nyári Melindával, az iskola pedagógiai asszisztensével közösen úgy döntöttek, benevezik azt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete által kiírt országos pályázatra.

Életmesék, azaz igaz családi történetek a Kárpát-medencéből a teljes címe a kötetnek, amelyben százéves, apáról fiúra örökölt meséket éppúgy találhatunk, mint tízévesek örök időkre szóló tanulságait.

Zsófi egyébként, mint megtudtuk, jeleskedik a kézműveskedésben, számos tablója, alkotása díszíti a kislángi iskola tantermeit. Nem tudja még, hogy mivel szeretne foglalkozni, ha majd nagy lesz, ám egy biztos, az elképesztően huncut Adriánt mindig imádni fogja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!