Külföld

2009.06.09. 16:13

Aggódik az Európai Zsidó Kongresszus

Aggodalmának adott hangot kedden az Európai Zsidó Kongresszus amiatt, hogy a szélsőjobb több EU-országban teret nyert az előző hét végén tartott európai parlamenti (EP-) választásokon.

feol.hu

"Az olyan elvakult csoportok sikere, mint amilyen többek közt a hollandiai Szabadságpárt, az ausztriai Szabadságpárt, a Dán Néppárt, a Brit Nemzeti Párt és a magyarországi Jobbik, sajnálatos módon csak azokat fogják bátorítani, akik a szélsőséges nacionalizmus, rasszizmus, antiszemitizmus és idegengyűlölet veszélyes eszméivel jegyezték el magukat" - fogalmazott Brüsszelben ismertetett közleményében a párizsi székhelyű európai zsidó ernyőszervezet.  
Közleményében az Európai Zsidó Kongresszus - mint fogalmazott - riadót fúj azért, hogy az Európai Unió törvényalkotással és párbeszéddel is vegye fel a küzdelmet a rasszizmussal és a türelmetlenséggel szemben. Felhívta a figyelmet arra: a különböző vallási és etnikai hátterű európaiak azt várják a megválasztott képviselőktől, hogy az egyesülést, és ne a megosztottságot szolgálják.
A Kongresszus szerint a helyzet azonnal cselekvést igényel, így az Európai Parlamentnek, valamint az EU legfőbb végrehajtó testületét jelentő Európai Bizottságnak hatékony rasszizmus elleni törvényalkotó tevékenységet kell kezdenie.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!