Külföld

2009.08.26. 08:58

Meghalt Edward Kennedy

Hetvenhét éves korában elhunyt Edward Kennedy amerikai demokrata párti szenátor - közölte a Kennedy-család szerdán.

feol.hu

Az agytumorban szenvedő politikust helyi idő szerint kedd este otthonában, a Massachusetts állambeli Hyannis Portban érte a halál - áll a család rövid közleményében.
A politikusnál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot, néhány héten belül sikeres műtéten esett át egy észak-karolinai kórházban, majd kemoterápiás kezelést kapott. Két héttel élte túl nővérét, Eunice Kennedy Shrivert - a speciális olimpiai játékok életre hívóját -, aki augusztus 11-én, 88 éves korában hunyt el.
Edward (Ted) Kennedy az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök legfiatalabb fivére, a szenátus második legrégebben, 1962 óta hivatalban lévő tagja volt. Fivéreinek halála után a Kennedy-dinasztia egyetlen politikai képviselője maradt.
Elnökjelöltségét végül egy autóbaleset lehetetlenítette el: 1969-ben a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetett, autójával lesodródott egy hídról, és a vízbe zuhant. Neki sikerült partra úsznia, a jármű hölgyutasa azonban vízbe fulladt. Az akkor 30 éves szenátor csak egy nappal később jelentette a balesetet sokkos állapota miatt.
A Demokrata Párt baloldali szárnyához tartozó Kennedy számos szociális jellegű, oktatási, egészségügyi és emberjogi kérdésben hallatta a hangját. Több száz kulcsfontosságú törvény megalkotásához járult hozzá.
2003-ban bírálta az Egyesült Államok Irak elleni invázióját, George W. Bush elnököt azzal vádolta, hogy szándékosan eltúlozta az iraki fenyegetést a háború igazolására.
Egyike volt Barack Obama elnök legkorábbi támogatóinak, vezető szerepet játszott a szenátusban Obama támogatói bázisának erősítésében. Idén januárban rosszul lett az új amerikai elnök ünnepi beiktatási ebédjén a Capitoliumban: megfigyelésre kórházba vitték, de végül rövid időn belül hazaengedték.
A Massachusetts államban érvényes törvények értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül külön választást tartanak az új szenátor személyére.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!