Külföld

2009.09.17. 13:02

Moszkvában üdvözlik, hogy Amerika lemond a kelet-európai rakétapajzsról

Oroszországban megelégedéssel fogadták csütörtökön azokat a híreket, hogy az Egyesült Államok lemond a Kelet-Európába tervezett rakétavédelmi pajzsról.

feol.hu

Az amerikai döntés "logikus következménye Oroszország következetes álláspontjának" - jelentette ki Mihail Margelov, az orosz Szövetségi Tanács (a parlamenti felsőház) külügyi bizottságának vezetője.
Hasonló szellemben foglalt állást Konsztantyin Koszacsov, az alsóház külügyi bizottságának elnöke is. Szavai szerint ez "utalás arra, hogy Barack Obama amerikai elnök komolyabban veszi a félelmeinket, mint elődje, George Bush".
Egy neve elhallgatását kérő katonadiplomata azt mondta, a rakétapajzsról való lemondással megnő a mozgástér az orosz-amerikai leszerelési tárgyalásokon.
Szergej Markov, egy Kreml-közeli politológus arra mutatott rá, hogy a rakétavédelmi rendszer kérdésében nincs egyetértés a NATO-tagállamok között. Elképzelhetőnek tartja, hogy Washington ezzel a lépéssel el akarja kerülni a megosztottságot a katonai szövetségen belül.
Oroszország üdvözölné, ha az Egyesült Államok döntést hozna a cseh és lengyel földre tervezett rakétapajzs feladásáról -közölte a moszkvai külügyminisztérium szóvivője. Andrej Nyesztyerenko szerint hazája pozitívnak tekintené Washington ilyen értelmű döntését. A szóvivő egyúttal tagadta, hogy Oroszország bármilyen titkos megállapodást kötött volna az amerikai féllel a rakétapajzs tervének feladásáért cserébe.
Moszkva éveken át vehemensen tiltakozott a Csehországba és Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése ellen. Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly kilátásba helyezte, hogy Moszkva ellenlépésként rövid hatótávolságú rakétákat telepít a Kalinyingrádi területre, a lengyel határ közelébe.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!