Külföld

2009.09.28. 10:15

Óvadék ellenében szabadon engedhetik Polanskit

FMH - Ha nem hagyja el Svájcot, szigorú feltételekkel, óvadék fejében szabadon engedhetik Roman Polanski filmrendezőt - jelentette be hétfőn a svájci igazságügyi minisztérium. A szombaton elfogott Oscar-díjas filmes, aki szeretné elkerülni kiadatását az Egyesült Államoknak, közben egy svájci jogi irodát bízott meg képviseletével.

feol.hu

Az Eschmann & Erni cég titkára, Gabriele Joesler jelentette be hétfőn, hogy az őrizetbe vett Polanski az iroda ügyvédjét, Lorenz Ernit bízta meg védelmének ellátásával. 
Guido Balmer, a svájci igazságügyi tárca szóvivője elmondta: a svájci törvények "nem zárják ki teljesen" egy olyan megállapodás létrejöttét, amelynek alapján Polanski óvadékkal szabadulhat.  
A lengyel és francia állampolgárságú, világszerte elismert filmes ellen az Egyesült Államok hatósága egy harminc évvel ezelőtti bűncselekmény miatt adott ki nemzetközi elfogató parancsot. Polanski 1978-ban szökött az Államokból Franciaországba, mert liliomtiprás miatt súlyos börtönbüntetés várt volna rá. Akkor 13 éves áldozata, a ma már háromgyermekes Hawaiin élő családanya korábban többször kijelentette, hogy nem kívánja Polanski megbüntetését, és nem tartja veszélyesnek a társadalomra. A Los Angeles megyei bíróság azonban elutasította a 76 esztendős rendező tavalyi kérvényét, hogy tárgyalják újra az ügyét, amelyben egy közelmúltban bemutatott dokumentumfilm számos eljárási hibát vélt felfedezni.
A filmművészt, aki életműdíja átvételére érkezett a zürichi filmfesztiválra, szombaton vették őrizetbe. Egyes jogi szakértők szerint a nemzetközi diplomáciai életet is felbolydító eset még "kedvező" is lehet Polanskinak, mert így akár végleg pont kerülhet három évtizede húzódó ügye végére.
"Jó eséllyel vagy ejtik az ügyét a bíróságon vagy a büntetését letöltöttnek tekintik" - jósolta Steve Cron bűnügyi védőügyvéd. Mint hozzátette: "a jó hír", hogy annyi évi rejtőzködés után, amely alatt Polanskinak folyton arra kellett gondolnia, hogy mikor tartóztatják le, "most végre lezárhatja ezt az ügyet".
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!