Külföld

2010.01.28. 06:04

Házomlás Liege-ben - eddig kilenc halott (frissítve 09.15)

FMH - Még szerdán hajnalban omlott össze egy a belgiumi Liege-ben, a mentőalakulatok eddig hét halottat találtak a romok között. Legkesebb 21-en sérültek két embernek válságos az állapota.

MTI

Korábbi hírek még csak egy halottról szóltak, de a hatóságok már ekkor közölték: nem lehet tudni, nincsenek-e újabb áldozatok a romok alatt. A belga belügyminisztérium szóvivője - aki szerda késő este a hét halálos áldozatról beszámolt - továbbra is azt hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudni, hány ember halálát követelte a tragédia. 
Liege-ben szerda hajnalban egy ötemeletes épületben robbanás - a gyanú szerint gázrobbanás - történt, majd a ház összeomlott. A mellette álló, szintén súlyosan megrongálódott házban tűz ütött ki. 
Százötven méteres körzetben betört sok ablaküveg, egyebek közt a városháza épületén is. A helyszínre siető polgármester szerint elképzelhető, hogy több közeli ház is omlásveszélyessé vált. Mintegy ötven személy otthona bizonyosan lakhatatlan lett.
A szerencsétlenség Georges Simenonnak, a Maigret-detektívkönyvek híres szerzőjének a szülőháza tőszomszédságában történt.


A mentőalakulatok csütörtök reggel 7 óráig kilenc halottra bukkantak annak a háznak a romjai között, amely szerda hajnalban omlott össze a belgiumi Liege központjában.
Csütörtök hajnali két órakor még hét áldozatról tettek bejelentést. Egész éjjel folyt a munka, találtak még két áldozatot, de reggel hétkor abba kellett hagyni a kutatást, mert fennáll a veszély, hogy több szomszédos, szintén megrongálódott ház falai leomlanak. A veszély elhárítására a feladatra specializálódott cégeket riasztottak.
A katasztrófamentők szerint még mindig találhatnak újabb halottakat a romok alatt. A sérültek száma legalább 21, s közülük hárman válságos állapotban vannak. Egy 13 éves lányt szerda délután élve sikerült kimenteni a romok alól.





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!