Külföld

2010.01.12. 08:11

Robbantás végzett egy teheráni professzorral

FMH - A hatalomhoz közel álló lehetett az az egyetemi tanár, akit egy motorkerékpárra erősített pokolgép ölt meg kedden az iráni Teheránban.

MTI

A Press TV angol nyelvű állami televízió jelentése szerint a pokolgépet egy motorkerékpárra szerelték, és a járművet Maszúd Mohammadi professzor otthona közelében állították le. A robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe, amikor Mohammadi a közelébe ért - tette hozzá a tv.
Az al-Alam arab nyelvű tévéállomás közlése szerint a professzor a Teheráni Egyetem tanára volt. A fárszi nyelvű állami tv úgy fogalmazott, hogy "Maszúd Mohammadi forradalmi, elkötelezett professzor volt, s terrorista merénylet mártírja lett, amelyet ellenforradalmárok és a világelnyomás elemei követtek el" - eszerint az áldozat közel állhatott a hatalomhoz, és politikai megbízatásai is lehettek.
Az IRNA hivatalos hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hányan haltak meg a merényletben, vagyis a robbantásnak több áldozata is lehet.
A tavaly júniusi elnökválasztás óta - amelyet az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád csalással nyert meg - az ország a legsúlyosabb belpolitikai válságát éli át az 1979-es iszlám forradalom óta. A december 27-i ellenzéki tüntetéseket nyolcan meghaltak, és több százan megsebesültek, illetve a rendőrség őrizetbe vette őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!