Külföld

2010.01.21. 11:05

Szaporodnak a tömegsírok Haitin

FMH - Naponta tízezer holttestet földelnek el Haitin, ahol akár 200 ezer áldozata is lehet a földrengésnek. Az USA további katonákat küld a szigetországba.

MTI

Tekintve, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak számát mintegy 200 ezerre becsülik, és eddig mintegy 80 ezret tettek tömegsírba, ennek a feladatnak még messze nincs vége. A földönfutóvá lett emberek számát már kétmillióra becsüli a port-au-prince-i kormány, szemben a korábbi, másfél millióról szóló becsléssel. Azok száma, akik azonnali segítségre szorulnak, 250 ezer lehet - teszi hozzá a kormány. 
A sérülteknek jelenleg 12 napot kell várniuk arra, hogy ellássák őket. Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el, és tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. E körülmények miatt nagy a járványveszély.
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet műveleti igazgatóhelyettese, Greg Elder csütörtökön elmondta, hogy egyebek mellett hasmenésjárványra és légúti fertőzések elterjedésére lehet számítani.
A használható épületek hiányára jellemző, hogy a port-au-prince-i kormány a szabad ég alatt, a tűző napon tartja üléseit. A kabinet kommunikációs "irodája" egy kempingasztalból áll egy fa árnyékában.    
Százkilenc haiti árvát fogadnak be Hollandiában, az őket szállító repülőgép már útban van Port-au-Prince-ből Hollandiába - közölte csütörtökön egy holland örökbefogadási alapítvány. A gép útban Európába leszáll a Holland-Antillákon, majd folytatja útját a hollandiai Eindhoven katonai repülőterére. A fedélzeten lévő összes gyerek örökbefogadása folyamatban van, mindegyik gyereknek kijelölték már leendő nevelőszülőjét.
A haiti vezetők a francia médiában csütörtökön megjelent interjúikban hangoztatták, hogy országuk nincs gyámság alatt, s hogy Washington az amerikai erőket az ő kérésükre vetette be a fosztogatás megelőzésére és a segélyosztás biztosítására. "Mindenkinek elmondtuk, hogy párbeszéd alapján, ellenőrzött keretek között Haiti szívesen látja más országok hadseregének segítségét" - jelentette ki Jean-Max Bellerive miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva.
"Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megkérdezte tőlem: beleegyezem-e abba, hogy amerikai katonák segítsenek az országnak. Igent mondtam" - közölte René Préval haiti elnök. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy további 4000 katonát küld Haitiba, amivel 15 ezerre nő a számuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!