Külföld

2010.02.22. 12:23

Izrael olajembargót sürget Irán ellen

Irán elleni azonnali olajembargót sürgetett hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, akár úgyis, hogy a kérdésben megkerülnék az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT).

MTI

A politikus külföldi zsidó vezetők előtt beszélt kezdeményezéséről. Hangoztatta: ha a világ komolyan veszi, hogy megállítja Iránt (atomprogramjának megvalósításában), akkor nem felvizezett, mérsékelt szankciók, hanem hatékony, húsba vágó korlátozások kellenek az iráni olajimport és -export csökkentésére.
Netanjahu szerint, ha egy ilyen kezdeményezés nem kap támogatást a Biztonsági Tanácson belül, akkor azt a testületen kívül kell elérni, de azonnal.
A számos BT-szankció ellenére megkezdett iráni urándúsítás arra sarkallta a nagyhatalmakat, hogy szigorúbb diplomáciai lépéseket vegyenek fontolóra. Sok nyugati diplomata úgy véli, hogy Kína és Oroszország ellenezné az iráni energiaszektort célzó korlátozást.
Irán, a világ ötödik olajexportáló országa azt állítja, hogy csak békés célok érdekében van szüksége urándúsításra, a Nyugat viszont attól tart, hogy Teherán atomfegyvert akar előállítani. Teherán Izrael-ellenes retorikája és egy izraeli katonai akció veszélye regionális háború veszélyét idézi fel.
Netanjahu mostani beszédében nem utalt arra, hogy Izrael, amely az egyetlen nukleáris arzenállal rendelkező állam a Közel-Keleten, megtámadná Irán atomlétesítményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!