Külföld

2010.04.16. 10:49

Egyelőre nem halasztják el Kaczynski temetését

FMH - Még nincs szó arról, hogy a vulkáni felhő okozta légi közlekedési káosz miatt elhalasztanák a repülőbalesetben elhunyt lengyel államfő, Lech Kaczynski temetésének vasárnapi időpontját.

MTI

A varsói elnöki hivatal egyik vezetője, Jacek Sasin, a hivatal helyettes igazgatója előzőleg azt mondta, "komoly eshetőségként" kell mérlegelni a halasztás lehetőségét, mivel az rendkívül fontos esemény Lengyelország számára.
"Nincs forgatókönyv a halasztásra vonatkozóan. Jelenleg nem folynak róla megbeszélések... Ez az utolsó eshetőség. Egyelőre figyeljük a helyzet alakulását" - mondta Sasin újságíróknak, hozzátéve, hogy a kérdésről a nap folyamán később tanácskoznak majd.
A múlt hét végén légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczinski és felesége vasárnapi temetésére Krakkóba utazik a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. A szertartáson a tervek szerint részt vesz Sólyom László magyar államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök is.
Az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett és lassan már Közép-Európát is elérő hamufelhő miatt azonban pénteken a lengyelországi repülőterek forgalmát is fel kellett függeszteni, a déli Krakkó és Rzeszów városok repterének kivételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!