Külföld

2010.06.16. 04:42

Obama kártérítést akar kipréselni a BP-ből

FMH - Az amerikai elnök, Barack Obama el szeretné kerülni a tétlenség látszatát a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt. A BP olajtársaságot nemtörődömséggel vádolta meg, és ígérte, addig nem nyugszik, amíg a cég meg nem téríti a károkat.

MTI

Az amerikai elnök egyúttal megpróbálta a katasztrófa kezelése miatt elégedetlen közvéleményt azon törekvése mögé állítani, hogy csökkentsék az ország függőségét a fosszilis energiahordozóktól.
Obama a washingtoni Fehér Ház ovális irodájából mondott tévébeszédet helyi idő szerint kedden, első ízben beiktatása óta.
Az elnök meg akarta nyugtatni a lakosságot afelől, hogy képes kezelni a válságot. Sok amerikai dühös amiatt, hogy megítélésük szerint a washingtoni kormány lassan reagál a történtekre, Obama közömbös az ország legsúlyosabb környezeti katasztrófája iránt és nem elég kemény a BP-vel szemben. A helyzet már azzal fenyeget, hogy elvonja a közvélemény figyelmét az elnök olyan fontos törekvéseiről, mint a csaknem kétszámjegyű munkanélküliség csökkentése és a pénzügyi szektor reformja. A másik fontos kérdés, hogy Obama képes-e kiengesztelni a dühös választókat, hiszen idén törvényhozási választásokat tartanak, és veszélybe került a szövetségi parlament demokrata párti ellenőrzése.
Obama hangsúlyozta: minden rendelkezésre álló eszközzel felveszik a küzdelmet az olajszennyeződéssel szemben, amíg arra szükség van. Megígérte, hogy rákényszerítik a BP-t az általa okozott károk megtérítésére. Bejelentette, hogy szerdán fogadja a BP elnökét, s a cégnek kárpótlási alapot kell létrehoznia a kárigények kielégítésére; az alapot egy harmadik fél fogja irányítani, hogy minden jogos kárigényt időben és tisztességesen kifizessenek. A következő hetekben a tervek szerint már a tengerbe ömlő olaj 90 százalékát felfogják, később, de még a nyár folyamán pedig várhatóan teljesen megszüntetik a szivárgást.
Obama bejelentette azt is, hogy engedélyezte a Nemzeti Gárda 17 ezer tagjának bevetését a károk elhárítására. A környezeti katasztrófa által sújtott szövetségi államok kormányzóit felszólította, hogy a lehető leghamarabb vessék be a gárdistákat.
Az, hogy Obama milyen energikusan reagál a katasztrófára, nem csak a BP-re lesz hatással, hanem a tengeri olajfúrások jövőjére is. A befektetők emiatt annak jeleit keresték a beszédben, hogy az megpróbálja-e a történteket felhasználni a klímaváltozásért felelősnek tartott gázok kibocsátásának csökkentését célzó jogalkotási törekvései érvényesítésére, alternatív energiaforrások - nap-, szél- és geotermikus energia - nagyobb igénybe vételére. Az elnök korábban világossá tette, támogatna olyan törvényt, amely csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a jogalkotás azonban megakadt a kongresszusban.
Obama a beszédben - talán a politikai akadályokat szem előtt tartva - nem tett említést a klímaváltozásról, de nyitottnak mondta magát a demokrata és a republikánus párti politikusok azon elképzelései iránt, amelyek csökkentenék az Egyesült Államok függőségét a kőolajtól. Az elnök leszögezte, az egyetlen megközelítés, amelyet nem fogad el, az a tétlenség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!