Külföld

2010.06.29. 16:27

Összecsapásba torkollott Athénban a tüntetés

Emberek ezrei vonultak az utcára Görögországban kedden, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító politikája ellen, és Athénban a tüntetők rövid időre a rendőrökkel is összecsaptak.

MTI

A fővárosban két menet vonult a parlament épületéhez, ahol csuklyás fiatalok verekedtek össze a rohamrendőrökkel. A rend őrei azonban könnyfakasztó gránátok bevetésével gyorsan ellenőrzésük alá vonták a helyzetet. A fiatalok előzőleg kőzáport zúdítottak a rendőrökre, akik közül heten megsebesültek. Fékeveszett tüntetők egy csoportja autóbuszmegállókat és a telefonfülkéket rongált meg, három üzlet és két bankfiók ablaküvegét törte be. A rohamrendőrök 13 személyt, köztük hat nőt vettek őrizetbe.
A rendőrök és a tüntetők közötti összecsapás egy metróállomáson is folytatódott, és egy fiatalembert egy szerelvényben fogtak el. Néhány óra elteltével a rendbontók elvegyültek a békésen tüntetők tömegében.      
A hatóságok szerint Athénban 9 ezren, a szakszervezetek becslése alapján 35 ezren vonultak az utcára. 
Szalonikiben 7 ezren tüntettek, az eddig jelentések szerint rendbontás nélkül.
A keddre meghirdetett általános sztrájk jóval kevesebb embert mozgósított, mint a február óta napirenden lévő kormányellenes megmozdulások. A tüntetések hevessége is messze elmaradt a korábbiaktól, például attól a május 5-i tüntetéssorozattól, amely során egy banképület felgyújtása három ember életét követelte.  Idén a keddi már az ötödik általános sztrájk volt, amelyet a szakszervezetek meghirdettek.
Egy helyi globalizációellenes szervezet szociológusa az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt a véleményét fejtette ki, hogy az embereken a fásultság  jelei mutatkoznak. Viszonylagos visszafogottságuk azonban csak lélegzetvételnyi szünet a kormány számára, mert a nyári szabadságolások után várhatóan új erőre kap a tiltakozási hullám, már csak azért, mert a középosztály akkorra fogja érezni a megszorító intézkedések következményeit - vélte a szakember.      
A keddi általános sztrájk éreztette hatását a közlekedésben is. Ötven belföldi, a görög szigetekre irányuló járatot töröltek, de a nemzetközi forgalmat nem érintette a munkabeszüntetés. A légiirányítók a turizmus megóvása érdekében nem csatlakoztak a sztrájkhoz.
Fennakadások voltak a vasúti és a városi közlekedésben is. A lakosság 24 órán keresztül hírek nélkül maradt, mert az újságírók is csatlakoztak a sztrájkhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!