Külföld

2010.06.18. 05:52

Törvényhozók haragja zúdult a BP vezérére az olajkatasztrófa miatt

FMH - Az amerikai törvényhozók a kongresszusi meghallgatáson pellengérre állították és a felelősség alóli kibújással vádolták meg a BP olajcég vezérigazgatóját a Mexikói-öbölben bekövetkezett katasztrófa miatt.

MTI

A kétpárti össztűzben egy republikánus párti honatya rövid időre zavart okozott azzal, hogy bocsánatot kért a BP-től.
Tony Hayward - helyi idő szerint csütörtökön - először jelent meg a washingtoni törvényhozásnak a történtek kivizsgálására létrehozott bizottsága előtt azóta, hogy 59 nappal ezelőtt egy olajkitermelő platform felrobbanása és elsüllyedése miatt kőolaj kezdett ömleni a tengerbe, és ez az Egyesült Államok legsúlyosabb környezeti katasztrófájához vezetett
A demokrata és a republikánus párti törvényhozók szinte egy emberként zúdították a maguk és a választók minden haragját a tanúk asztalánál egyedül ülő, fáradtnak tűnő cégvezetőre. Hayward mélységes sajnálkozásának adott hangot a baleset miatt, de rendszeresen kitért az elől, hogy az ügyben lefolytatandó vizsgálatok eredményének megismeréséig részletesen beszéljen a tragédia okairól.
Bizonygatta, hogy nem vesz részt vállalata napi döntéshozatali folyamatában, így a platformmal kapcsolatban sem vonták be a napi döntésekbe. Ezzel azonban csak még jobban feldühítette az amerikai törvényhozókat, pártállástól függetlenül.
Hayward arról is beszélt, hogy a platform április 20-i felrobbanásáig nem volt tudomása a létesítménnyel kapcsolatos problémákról, sőt magának a fúrótoronynak a létezéséről is csak abban a hónapban értesült, amikor beosztottai arról tájékoztatták, hogy olajkútfúró részlegük sikerrel járt. "Évente több száz olajkutat fúrunk világszerte" - válaszolta a vezérigazgató az egyik republikánus honatya kérdésére, aki azzal vágott vissza, hogy őt éppen ez rémiszti meg.
Hayward váratlan támogatást kapott Joe Bartontól, a képviselőház texasi tagjától, aki korábban jelentős adományokat fogadott el olaj- és gázipari vállalatoktól választási kampányaihoz. Barton bocsánatot kért a BP-vezértől amiatt, hogy vállalatának a Fehér Ház nyomására 20 milliárd dolláros kártérítési alapot kell létrehoznia. A honatya ezt pénzkicsikarásnak minősítette. Párttársai nyomban letorkollták, mire Barton visszavonta a BP-vel szembeni bocsánatkérését, majd újra bocsánatot kért amiatt, hogy a pénzkicsikarás szót használta. A demokrata párti honatyák - akik politikai tőkét igyekeznek gyűjteni a republikánusokkal szemben a novemberi részleges törvényhozási választások előtt - szintén nekiestek Bartonnak, akinek baklövését Joe Biden alelnök - a szenátus elnöke - felháborítónak nevezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!