Külföld

2010.09.14. 14:28

Egymilliárd alá csökkent az éhezők száma

FMH - Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) keddi bejelentése szerint hosszú idő óta először csökkent az éhezők száma a világon.

MTI

A gazdasági válság miatt 2009-ben soha nem látott szintre emelkedett az éhezők száma, és elérte az 1,023 milliárdot. Ehhez képest mára csökkent, és mintegy 925 milliót tett ki az olyan emberek száma, akik tartósan nem jutnak elegendő élelmiszerhez. A 15 éve először tapasztalható javulás a válság enyhülésének, és az élelmiszerárak csökkenésének köszönhető, de ez a 925 milliós szám így is elfogadhatatlan - hangzik a Rómában kiadott jelentés.
A pénzügyi és gazdasági válság előtt 850 millió ember éhezett a világon. Az "alultápláltak" 98 százaléka a fejlődő országokban él, s ott az összlakosság 16 százalékát teszik ki. Szám szerint a legtöbben az ázsiai-csendes-óceáni térségben vannak, (578) millió, de ott az arányuk csak 12 százalék a teljes lakosságon belül. Aránylag Afrika van a legrosszabb helyzetben, ahol az emberek 30 százaléka éhezik. A 925 millió kétharmada hét országban él: Bangladesben, Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Indiában, Indonéziában és Pakisztánban.
A FAO figyelmeztet, hogy a pakisztáni áradások és az oroszországi szárazság miatt újabb élelmezési válság alakulhat ki, amely a legszegényebbeket fogja leginkább sújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!