Külföld

2011.01.28. 12:58

Magyarország és Szlovákia tárgyalni fognak a kettős állampolgárságról

Magyarország és Szlovákia rövidesen tárgyalásokat kezdenek egy kétoldalú egyezmény megkötéséről a kettős állampolgárságról.

MTI

Erről állapodott meg pénteken Pozsonyban Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő.
A magyar miniszterelnököt, aki egynapos hivatalos munkalátogatáson tartózkodott Pozsonyban, fogadta Ivan Gasparovic szlovák államfő is. Orbán Viktor délután Richard Sulík, szlovák parlamenti elnökkel is találkozott. Szlovákiai látogatása végén, Pozsonyból Budapestre tartva Orbán Viktor megállt Dunaszerdahelyen, ahol a városházán találkozott a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel.
 Radicová elmondta: a kettős állampolgárság kérdése Pozsony és Budapest között feszültséget keltett, amelyet az egyezmény megkötésével lehetne feloldani. Szlovákiának több országgal van már megállapodása a kettős állampolgárságról, ezért Pozsony vállalta, hogy kidolgozza a magyar-szlovák egyezmény szövegének tervezetét, amelyet február 17-én megtárgyal az illetékes magyar-szlovák kormányközi bizottság.
"A kettős állampolgárságról szóló megállapodás kérdését nagyon fontosnak tekintjük" - szögezte le a szlovák miniszterelnök. Szerinte a szlovák javaslat összhangban lesz az elfogadott nemzetközi normákkal, s tartalmazni fogja a választójog kérdését is.
 "Üdvözlöm a Magyar Köztársaság, s külön Orbán úr hozzáállását, hogy nem fog kampányt folytatni (a kettős állampolgárság kérdésében) Szlovákia területén" - jelentette ki Radicová.
Orbán Viktor kijelentette, hogy mostani hivatalos látogatásával is erősíteni szeretné a jószomszédi és a baráti kapcsolatokat Szlovákiával.
 "Magyarország és a magyarok azt szeretnék, ha a magyar-szlovák viszony visszatérne a józan ész medrébe" - szögezte le a magyar miniszterelnök.
Orbán szerint mára kialakult a bizalmi légkör a két ország között, s ez lehetővé tette a gázvezetékek összekapcsolásáról szóló megállapodás aláírását, és segíti a kettős állampolgárság kérdésében kialakult feszültség feloldását is. Megismételte, hogy a magyar állampolgárságot egyéni alapon lehet megszerezni, s érdemes megpróbálkozni a kormányközi egyezség megkötésével. Kérdésre válaszolva elmondta: volt ilyen próbálkozás az előző kormány idején is, de az sikertelenül végződött.
"Nem látom akadályát annak, hogy most miért ne próbálnánk meg újra" - szögezte le a kormányfő. Egyúttal biztosította Radicovát, hogy a magyar állam törődni fog a területén élő szlovák kisebbséggel. 
 A médiatörvényt érintő kérdésre válaszolva Orbán megismételte a hivatalos magyar álláspontot. Aláhúzta: az Európai Bizottság felvetései nem látszanak "súlyosnak", s a magyar kormány rövidesen válaszol rájuk.   
 "A magyar médiatörvény megfelel az európai normáknak" - szögezte le Orbán.
Radicová azt mondta, hogy Szlovákia nagyon fontosnak tartja a sajtószabadságot, ez egyike a demokrácia pilléreinek. A szlovák médiatörvényt is módosítani fogják. "Következetesen mérlegeljük, hogy a médiatörvények összhangban vannak-e az európai normákkal és szabványokkal" - fejtette ki Radicová.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!