Külföld

2011.03.24. 12:05

Párizs: folytatódnak a légicsapások, de nem fognak hónapokig tartani

Folytatódnak a nemzetközi koalíció légicsapásai Líbiában Moammer Kadhafi erői ellen, de azok nem fognak hónapokig tartani - mondta csütörtökön a francia külügyminiszter.

MTI

  "Folytatni fogjuk a légicsapásokat ... kizárólag katonai célpontjaink vannak, semmi más" - hangsúlyozta az RTL francia kereskedelmi rádióban Alain Juppé. Hozzátette: "Szorul a hurok, Kadhafi offenzívája leállt. Ebből a szempontból elmondhatjuk, hogy az első sikert elértük".
Arra kérdésre, hogy még mennyi ideig fognak tartani a hadműveletek, a francia külügyminiszter elmondta: még nem tudja pontosan, de egészen addig, ameddig sikerül Kadhafi erőit semlegesíteni. "Hosszú lehet, de nem akarjuk elhúzni ... Ez nem Afganisztán vagy Irak" - hangsúlyozta. Később a sajtó képviselői előtt kifejtette, hogy "Kadhafi katonai képességeinek megsemmisítése eltarthat napokig, hetekig, de semmiképpen sem hónapokig".
A francia diplomácia vezetője a rádióinterjúban megerősítette, hogy a katonai beavatkozás "célja a polgári lakosság védelme". Arra a kérdésre, hogy a koalíciós csapásoknak vannak-e civil áldozatai, Juppé azt válaszolta: "Pont az ellentéte (történik)".
A külügyminiszter megismételte, Franciaország támogatta, hogy a NATO vegye át a líbiai légtérzár ellenőrzésének irányítását, de a Kadhafi katonai létesítményei elleni légicsapások politikai irányítását továbbra is a koalíciónak kell kézben tartania.  
Juppé úgy vélte, hogy Kadhafi rezsimje már nem tart sokáig, de emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as számú határozatában nem szerepel célként a líbiai vezető megbuktatása. Juppé ugyanakkor "a nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan és barbár rezsimnek" nevezte Kadhafi rendszerét, amely "zsákutcába jutott".  
"Nem hisszük hogy egy ilyen személy által megtestesített rendszer még sokáig tarthat, de a líbiaiaknak kell a jövőjükről dönteniük. Meg vagyok arról győződve, hogy Tripoliban már sokan felteszik azt a kérdést, hogy meddig folytathatják még ezzel a diktátorral. Nem akarok túlzó kifejezéseket használni, de ezzel az őrülttel" - fogalmazott Juppé, s jelezte, hogy a légicsapásoknak egyik célja éppen az, hogy Kadhafi ellenzékét kezdeményező helyzetbe hozza.
"A következő fázis a békekezdeményezés lesz. Már most gondolni kell a béke megszervezésére, a nemzeti párbeszéd feltételeinek megteremtésére az Átmeneti Nemzeti Tanács és esetleg más politikai erők között, mivel számos hagyományos jellegű hatóság létezik Líbiában" - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.  
Ennek az új fázisnak a megszervezése is szerepel az Európai Unió csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójának témái között, valamint ezzel is foglalkoznak majd jövő kedden a Líbia elleni nemzetközi koalíció, valamint az Arab Liga és az Afrikai Unió tagjai első, külügyminiszteri szintű londoni munkaértekezletükön.
Juppé egyébként az arab világban jelenleg zajló demokratikus változásokat egy sajtóbeszélgetésen "visszafordíthatatlannak" nevezte, név szerint említve Jement, Szíriát, Bahreint és Szaúd-Arábiát, de jelezte, hogy elemzése "a térség valamennyi országára vonatkozik".
"Úgy gondolom, hogy ez egy visszafordíthatatlan folyamat. Nyilván lesznek diktatúrák, amelyek megpróbálnak majd a hatalomban maradni, de nem fognak tudni hosszú távon ellenállni. Ez a mozgalom idővel mindenhol győzni fog, és remélem, minél hamarabb" - vélte a francia diplomácia vezetője.
Hozzátette: "A népeknek a szabadság és a demokrácia iránti vágyát tiszteletben kell tartani, az erőszaknak mindenhol meg kell szűnnie. Elítéljük az erőszak alkalmazását és párbeszédre szólítunk fel ... azokban az országokban, ahol a szabadsághullám felcsapott. Ez egy fantasztikus lehetőség, hatalmas, történelmi esemény, nem szabad tőle félni".  
A külügyminiszter visszautasította azt a feltételezést, hogy a nyugati országok az olajérdekeltségeik miatt avatkoztak be Líbiában: "Ez nem igaz, leegyszerűsítése lenne a dolgoknak, hogy az olajért csináljuk. Az olcsó és biztos olajért jobb lett volna nem beavatkozni".  
Kitért arra is, hogy a tunéziai és az egyiptomi forradalom idején sokat bírált francia diplomácia teljes irányt váltott. "Nagy változást hajtunk végre. Franciaország arab politikájának célja nagyon sokáig a stabilitás volt. Jelenleg az arab politika azt jelenti, hogy hallgatunk a népek törekvéseire" - mondta a külügyminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!