Külföld

2011.03.11. 17:38

Uniós állam-és kormányfők : a polgári lakosság elleni erőszakot le kell állítani Líbiában

FMH - Minden lehetőséget meg kell vizsgálni a polgári személyek védelmére Líbia térségében, de a katonai jellegű lépésekhez szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Arab Ligának a hozzájárulására - hangoztatták az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteki brüsszeli találkozójukon.

MTI

"A tagállamok minden lehetőséget megvizsgálnak, feltéve, hogy egyértelműen adott azok szükségessége, világos jogi bázisa és támogatottsága a régió által" - fogalmazott az ülésről kiadott közös nyilatkozat. 
Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatóján hozzátette: egyelőre nem látja olyannak a helyzetet, hogy katonai műveletről kellene gondolkodni. Elismerte azonban, hogy a helyzet napról napra változik. 
Mint a megbeszélést lezáró sajtótájékoztatókon több résztvevő bejelentette, az unió javasolta, hogy a közeli hetekben tartsanak csúcsszintű találkozót az EU, az Afrikai Unió és az Arab Liga között. 

Az uniós megbeszélésen a delegációk politikai támogatásukról biztosították a líbiai ellenzéket képviselni igyekvő nemzeti tanácsot, de annak hivatalos szervként való elismeréséig egyelőre nem jutottak el. Herman Van Rompuy, az értekezlet elnöke úgy fogalmazott, hogy a nemzeti tanácsra hiteles szócsőként tekintenek. Angela Merkel német kancellár ezt megerősítve egyértelműen leszögezte: a mostani megbeszélések eredménye nem jelent teljes elismerést. 
A 27 tagország egyhangúlag lemondásra, a hatalomból való távozásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt. "Világossá tettük a líbiai hatóságok számára, hogy a polgári lakosság elleni erőszakot le kell állítani... Azoknak, akik ezért felelősek, súlyos következményekkel kell számolniuk" - fogalmazott Van Rompuy. 
Leszögezte, állandó nyomás alatt kívánják tartani a jelenlegi vezetést. 
Az EU egyértelművé tette azt is, hogy a helyzetet folyamatosan figyeli, és szükség esetén újabb döntéseket hoz, hogy hozzájáruljon annak kezeléséhez. David Cameron brit miniszterelnök az ülést követően jelezte, hogy szükségesnek tartja az olajbevételekkel kapcsolatos szankciók lehetőségének megvizsgálását is. 
Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy az állam- és kormányfők úgy döntöttek: humanitárius segélyövezeteket alakítanak ki először Tunéziában és Egyiptomban, de reményeik szerint később Líbiában is. 
A nyilatkozat arra szólított minden érintettet, hogy tegye lehetővé a segélyszervezetek tevékenységét minden olyan zónában, ahol segítségre van szükség. 

A zárónyilatkozat nem csupán Líbiával foglalkozik. A vezetők üdvözölték, hogy Tunéziában júliusban választásokat tartanak, Egyiptomban pedig megkezdődött az alkotmánymódosítás folyamata. 
José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülés után megismételte azt is, hogy az EU készen áll a demokratikus átalakulás támogatására az egész térségben. "Európa azok oldalán áll, akik több szabadságért és jobb jövőért küzdenek" - fogalmazott. 
A találkozóról kiadott nyilatkozatban a kormányfők úgy vélték, "a demokratikus felkelés drámai változásokat hozott az EU déli szomszédságában, új lehetőséget teremtett egy demokráciára, többpártiságra, jogállamiságra, emberi jogokra, társadalmi igazságosságra alapuló jövőre". Hozzátették, hogy a térség minden érintett országának folytatnia kell vagy el kell kezdenie a politikai és gazdasági reformokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!