Bulvár-celeb

3 órája

Szenzáció! A történelmet alapjaiban megrengető aranygyűrűt talált egy amatőr kincsvadász

Egy királylányé lehetett a csodás ékszer, amely most egész Európa történelmét átírhatja.

MW

A kép illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Egy amatőr kincskereső a fémdetektorával rendkívüli aranygyűrűre bukkant Dániában. A 39 éves Lars Nielson a német határ közelében kvizsgálta a talajt egy kis falucska mellett, amikor olyan leletre bukkant, amely a szakemberek szerint is a párját ritkítja.

A szépen megmunkált, egy vörös féldrágakövet is magában foglaló ékszer korát 1400 évben határozták meg, vagyis a 7. századból származhat, néhány szakember szerint azonban az ékszer még régebben, az 5. vagy a 6. században készülhetett.

A 7. században Dánia a prehisztorikus időszakát élte, csak jóval utána, a 9. században köszöntött be a vikingkorszak. Kutatók szerint a gyűrű olyannyira rendkívüli darab, hogy teljesen új megvilágításba helyezi a korabeli Dánia, sőt egész Európa történelmét. 

A megtalálási helyén, Emmerlevben az uralkodó társadalmi elit élhetett, ami teljesen új információ a régészek és történészek számára, eddig ugyanis nem volt ismeretük arról, hogy a skandináv ország délnyugati vidéke egyfajta központ lett volna.

Az ékszer kialakítása alapján a titokzatos gyűrű tulajdonosa a Merovingokkal hozható kapcsolatba, ez a dinasztia uralta a frankokat az 5–7. század között. A lelet utal arra is, hogy Emmerlev vidéke a vaskori Európa legnagyobb központjai közé tartozott. A lelet női gyűrű, és alighanem egy királyi sarj lányáé lehetett, aki ide házasodott be - írja cikkében az Origo. 

Az alábbi videóban látható a Dániában talált különleges aranygyűrű:

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!