Külföld

2011.04.20. 05:14

Kolumbiában újabb pusztító esőzésekre számítanak

A kolumbiai katasztrófavédelem továbbra is a legmagasabb szintű riadókészültségben marad, mert a dél-amerikai ország több területére várhatóan újabb özönvízszerű esőzések zúdulnak földcsuszamlásokat és árvizeket okozva.

MTI

Kedden maga az államelnök, Juan Manuel Santos figyelmeztette honfitársait, hogy "hegyek omolhatnak le". A legfrissebb hivatalos adatok szerint nyolcvanra emelkedett Kolumbiában az idei különösen heves esős időszak halálos áldozatainak a száma. Szakemberek szerint ez az általában március elejétől május végéig tartó időszak ebben a évben a La Nina nevű időjárási jelenség miatt vált nagyon intenzívvé. 
A La Nina (spanyolul "a kislány") miatt - amely az El Ninóval ("a kisfiú") ellenkező hatást fejt ki - Közép- és Dél-Amerika partjainál lehűl a Csendes-óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. Ez módosítja a felső légköri áramlások rendszerét is, világszerte megváltoztatva a csapadék mennyiségét. A La Nina esőzéseket, az El Nino pedig aszályokat okoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!