Külföld

2011.05.26. 04:53

Az ENSZ BT a szíriai vezetést elítélő határozattervezetet nyújtott be

A szíriai vezetést elítélő határozattervezetet terjesztett be az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdán Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a rendszerellenes tüntetések vérbe fojtása miatt. Követelnék, hogy Damaszkusz működjön együtt a világszervezettel az állítólagos emberjogsértések kivizsgálásában.

MTI

A tervezetet aláírói elküldték a 15 tagú BT minden más tagországának. A tanács szakértői csütörtökön ülnek össze a tervezet megvitatására - közölték meg nem nevezett diplomaták. 
Az európaiak az Egyesült Államok támogatásával már áprilisban megpróbálták megszerezni a BT jóváhagyását egy Szíriát elítélő közleményhez, de egy ilyen dokumentumhoz minden tag jóváhagyása szükséges, márpedig Oroszország egyértelműen ellenezte azt, Kína és India pedig a közleményben csupán felszólította volna a szíriai vezetést és az ellenzéket, hogy tárgyaljon a válság békés megoldása érdekében, nem akartak elítélő mondatot.
A közleményekkel ellentétben határozatot olyan szavazással kell elfogadni, amelyen legalább kilenc az igenlők száma, és egyik állandó tag - Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Franciaország - sem emel ellene vétót.
Csütörtökön és pénteken lesz Franciaországban a G8-ak csúcsértekezlete, amelyen Kína kivételével minden állandó BT-tag részt vesz, és ezen várhatóan az "arab tavasz" lesz a legfontosabb napirendi pont. A nyilatkozó ENSZ-diplomaták arra számítanak, hogy a Nyolcak pénteken megvitatják a szíriai helyzetet és a Damaszkusz elleni határozattervezetet is.
A diplomaták és a Reuters hírügynökség szerint - amely megszerezte a szöveget - a tervezet méltányolja, hogy a szíriai kormány tett bizonyos lépéseket a demokratikus reformok irányába, de kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy nem veszi figyelembe a nép jogos kívánságait. Követeli a gyilkosságok, az önkényes fogva tartás és a kínzás beszüntetését, hogy a kormány bocsássa szabadon a politikai foglyokat, tegye lehetővé az ellenzékiek részvételét a politikában, és szüntesse meg azoknak a városoknak az ostromát, amelyekben tüntetések vannak. A tervezet követeli a médiára vonatkozó korlátozások feloldását és eljárások indítását azok ellen, akik felelősek a békés tüntetők elleni erőszakos fellépésért, valamint hogy a szíriai vezetés működjön együtt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával a jogsértések kivizsgálásában.
Tizennyolc arab ország összesen több mint 220 civilszervezete levelet írt csütörtökön a BT-nek, és ebben arra kérte, hogy "ítélje el a túlzott erőszak" szíriai hatóságok általi alkalmazását, valamint hogy "azonnal humanitárius segítséget nyújthassanak" a szíriai népnek.
"Meggyőződésünk, hogy ha hallgat az ENSZ Biztonsági Tanácsa, akkor az rossz üzenet a szíriai hatóságoknak, és nem tántorodnak el attól, hogy ismét támadják az emberi jogokat" - olvasható a levélben, amelyben a civilszervezetek határozat meghozatalát követelik a BT-től az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!