Külföld

2011.05.30. 11:07

Száznyolcvan embert vettek őrizetbe a belgrádi tüntetésen

Száznyolcvan embert vettek őrizetbe a szerbiai hatóságok a Ratko Mladic volt boszniai szerb vezető letartóztatása elleni tüntetésen, miután a tiltakozók a rendőrségre támadtak és 32 rendőrt megsebesítettek - közölte hétfőn a belgrádi belügyminisztérium szóvivője.

MTI

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) szervezte vasárnap esti belgrádi tüntetésen 32 rendőr és 11 tüntető sérült meg, öt gépkocsit és hat üzletet megrongáltak - közölte a rendőrség.
Mladicot, a boszniai szerb katonai erők volt parancsnokát csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföld faluban (Lazarevo).
A tüntetők között számos fiatal volt, akik még nem is éltek a boszniai háború (1992-95) idején. A rohamrendőrség által előállítottak között tucatnyi kiskorú volt. A tüntetőket buszokkal szállították Belgrádba egész Szerbiából. Sokan egyenesen a vasárnapi futballmeccsekről jöttek.
A háborús bűncselekményekkel, a srebrenicai népirtással és a boszniai főváros, Szarajevó lövetésével vádolt Mladicot egy belgrádi törvényszék pénteki döntése alapján várhatóan a hét elején adják ki a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek.
Mladic letartóztatása az egyik fő feltétele annak, hogy Szerbia megkaphassa az európai uniós tagjelölt státusát. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Serge Brammertz hamarosan jelentést tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Mladic kézre kerítése érdekében tett szerbiai erőfeszítésekről.
Mladic hívei vasárnap este tüntettek a Bosznia keleti részén fekvő Kalinovik városában is, ahol a volt boszniai szerb katonai parancsnok gyermekkorában élt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!