Külföld

2012.05.04. 14:32

ENSZ: Sínen van az Annan-terv

A tűzszünet megsértéséről szóló hírek ellenére a szíriai béketerv továbbra is sínen van - közölte pénteken a békeközvetítő volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan szóvivője Genfben.

MTI

Ahmad Fawzi hozzáfűzte, hogy "a több mint egy éve tartó válság nem oldódik meg egy nap vagy egy hét alatt".

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának hatpontos béketerve a tűzszünet mellett nemzetközi megfigyelők állomásoztatását, s az újságírók és a segélyszervezetek munkatársainak szabad mozgását irányozza elő.

"Egyetértek Önökkel, hogy nincsenek a (béketerv) teljesítésének szembeötlő jelei. Kis jelei vannak a teljesítésnek" - mondta Fawzi újságíróknak.

Közel ötven megfigyelő, illetve civil illetékes érkezett eddig Szíriába, de az április 12-i tűzszünet óta is történek erőszakos cselekmények. "Vontak vissza nehézfegyvereket, de maradtak is... Bizonyos erőszak elült, bizonyos továbbra is jelen van" - közölte Fawzi és leszögezte, hogy ez nem ad okot elégedettségre.

"Vannak jelei az elmozdulásnak, még ha az lassú és apró is. A színfalak mögött is vannak jelek, amelyek a közvetítés természetéből következően láthatatlanok" - mondta a szóvivő.

Politikai elemzők és diplomaták egyetértenek abban, hogy az Annan-terv kevéssé járult hozzá a vérengzések megfékezéséhez, de egyelőre egyetlen támogató ország sem nyilvánította azt bukottnak. Amerikai tisztviselők a terv eddigi kudarcáért a szíriai kormánycsapatok erőszakos fellépését teszik felelőssé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!