Kultúra

2009.04.01. 02:29

A nő, akire mindig rátalálnak a dolgok

Székesfehérvár - Színdarabot, meséket ír, nagyszerű plakátjai egy sír szélén tántorgó műfajt élesztenek újjá, de mesteri ólomüvegeket is készít. Már-már gyanús: mihez nem ért ez a nő?

Kocsis Noémi

Barátról írni néha meghaladja a könnyű kategóriáját, de Szabó Orsolyánál mégis úgy érezheti az újságíró: könnyű dolga van, hiszen ha bevallottan, kikerülhetetlenül elfogult is, legalább az a vád nem érheti, hogy erőlködik. Orsi ugyanis a kultúra több válfajában is bőven szolgál élményanyaggal.

Miután 1998-ban alkalmazott grafika szakon, Pinke Miklós és Végvári Beatrix diákjaként végzett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépben, merész, majdnem 180 (na jó, csak 175) fokos fordulattal a sokaknak világot jelentő deszkák felé fordult, és a Veszprémi Egyetemre iratkozott be, s két és fél évig hallgatott is színháztörténészi tanulmányokat. Végül mégsem lett az ő világa a színpadi. Abbahagyta az egyetemet, s mivel párjával, Szili Attilával akkorra már a Balaton mellé költöztek, ott folytatták a közös ólomüvegező munkát, egyre komolyabb megbízásokkal. Elkészítették a kőbányai Szent Család katolikus plébánia szentképét, s restaurálták a balatonakali kastély ólomüvegeit is. Bár állandó lakhelyük nem, de két dolog mégis nagyon a királyok városához köti őket. Az egyik a felújított Hiemer-ház házasságkötő termének nagyméretű ólomüveg ablakainak tervezése és művészi színvonalú kivitelezése, amely hosszú és elmélyült munkát jelentett, s gyümölcsözőt is: a megkapóan színes, hatalmas ablakok teszik igazán egyedivé a terem hangulatát, a házasulandókat finom, pirosas ködbe burkolja a falon átszűrődő napfény.

A kérdésre: akkor most mi is vagy te tulajdonképpen Orsi, a kérdezett habozni látszik. Voltak egyéni és csoportos kiállításai, írásai az Árgusban, a Balkonban, a Provinciában, meséje elhangzott a Kossuth rádióban, ő rajzolja az Öreghegyi Közösségi Ház rendezvényeihez a plakátokat, négy színdarabját pedig az utóbbi négy évben bemutatták a Kortárs művészeti fesztiválon. Vagy mondja azt, hogy művészetszervező? Egy éve a belváros egyik csendes udvarán művészkávézót nyitottak, a falakon kéthetente változnak a kortárs alkotók művei: fotók, grafikák, festmények. A mi vagy te akkor, Orsi? - kérdésre mégis van válasz: grafikus. És erre még bizonyítékunk is van, Szabó Orsolya remek rajzai ugyanis április 11-éig láthatóak a Möbius kávézóban. Abban hisz, hogy az embert megtalálják a dolgok. És ez eddig működött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!