Kultúra

2009.05.26. 02:28

A kolibri naplója (2. rész)

Székesfehérvár - A kolibri tovább rezegteti szárnyacskáit a Kortárs Művészeti Fesztiválon, s mindenhonnan felcsippent egy-egy emlékmorzsát. Folytatódik tehát a kolibri naplója.

Kocsis Noémi

Még egyszer péntek. Kedves kis naplóm, nagyon jó kis estében volt részem, először is megnéztem Rutkai Bori kiállítását az Öreghegyi Közösségi Házban, hát mondhatom, ennyi színt és ötletet régen láttam együtt, mint a fiatal énekesnő-képzőművész tárlatán. Legjobban a horgolt terepasztal tetszett a dombokkal, fákkal, kicsit meg is tologattam rajta a kisvonatot. Később Bori a Specko Jednóval állt a színpadra, húzták is rendesen, tele izgalmas billentyűs szólókkal, remek szövegekkel. Hadd csiripeljem el neked, kedves naplóm, hogy a művésznő már csütörtökön itt volt a városban, kávézgatott a Kossuth-tömbben, sőt, még arra is vetemedett , hogy fényes délután nevetgéljen és labdázzon a barátaival, úgyhogy egy hölgy leszólt az ablakból, hogy rendőrt hív. No, szép is lett volna...

Vasárnap délelőtt. Kimentünk Németh László keramikus műhelyéhez, amely erre napra megnyílt a nagyközönség előtt. Kedves naplóm, micsoda izgalmakban volt részem! Az ezerfokosra hevített kemencében raku-technikával vázákat és tálakat lehetett égetni, a gyerekek is nagyon élvezték. A kertben a fákra, bokrokra kerültek Kis Róka Csaba festményei, amelyeket a közben vonattal a városba érkezett Nemes Z. Márió költő méltatott, őt később Czinki Ferenc Árgus-szerkesztő kérdezgette munkáiról. Németh Laci kedvesen és készségesen segített nekünk, igencsak kezdőknek - jó lenne, ha más szakmákban is lenne hasonló lehetőség.

Délután a belvárosban a Műhely kávézó előtt megfigyelhettük, hogyan dolgoznak az utcai vándorfényképészek, itt jelesül Laczkó Péter. Míg odakint készültek a régies hangulatú, barnított családi-baráti fotók, az udvaron a kisebbek bebújhattak egy sátorba, amelynek tetején afféle monstre-periszkópizé forgott, odabent pedig a nézők nagyokat kacagtak a megnyúlt ábrázatokon.

Utána elballagtunk a Koch László utcába, a Fresh Window-hoz, ahol a fekete felülethez közel lépve bűbájos kis jelenetekbe kukucskálhattunk be. (A felragasztott szemek eligazítanak!) Zádor Tamás és a Manufaktorok: Garami Richárd, Ötvös Enikő, Varga Gábor Farkas kacagtató perspektívái, sárkányai, ördögei elől nehéz elszakadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!