Kultúra

2009.06.19. 02:28

Értékelés után gyűrűztek

Székesfehérvár - Mielőtt átadták a fontos szakmai elismerésnek számító Vörösmarty-gyűrűt, évadzáró sajtótájékoztatót tartott a fehérvári teátrum igazgatója, Vasvári Csaba.

Szabó Zoltán

Kezdjük a végén. A Vörösmarty-gyűrűt, azaz a kollégák által odaítélt szakmai elismerést 1999-ben alapították a fehérvári teátrum táncosai, színészei. Az ötlethez mecénásként csatlakozott Lőrinczy Attila tanár úr, mint tegnap elmondta azért, hogy e kitűnő kezdeményezés ne haljon el. Azóta a gyűrűt évről évre átadják. Az idei kitüntetett Gerner Csaba, akit a társulat a 2008/2009-es évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért tartott méltónak az elismerésre. A gyűrűt a Chioggiai csetepaté előadása előtt vehetette át. A Goldoni-darabban ő játssza az egyik főszerepet, kitűnően.

S éppen a vérbő olasz komédiával fejeződik be az évad, június 20-án. Ezért nevezte kicsit rendhagyónak a tegnapi évadzáró sajtótájékoztatót Vasvári Csaba igazgató, hiszen az évad csak szombaton fejeződik be. Utána sem zár be azonban a színház, hiszen június 29-én kezdődik és július 13-áig tart a nyári fesztivál, aztán kövekezik a Harmonia albensis és a nyár végén valamilyen formában a Musica regiát is szeretnék megrendezni. Az elmúlt évadot értékelve az egyik legfontosabb mutatóval, a nézőszámmal kezdte Vasvári. Mint mondta, a 2007/2008-as évadban öt hónap alatt 10 477 bérletet értékesítettek, amíg tavaly nem egészen egy hónap alatt 8998-at, ami nem rossz teljesítmény. Saját művészi munkájukat nem kívánta értékelni az igazgató, csupán annyit jegyzett meg: szerinte mindegyik produkció a maga műfajában megállta a helyét. Arra is nagy hangsúlyt fektettek, folytatta, hogy csökkentsék a kiadásokat. Próbáltak takarékoskodni a díszletek, jelmezek készítésénél, megszüntették a párhuzamos foglalkoztatási formákat, és az intézményt terhelő 98 milliós szállítói tartozást sikerült 38 millióra lefaragni.

Vasvári úgy véli, sikerült a korábbinál erőteljesebben bekapcsolódniuk Székesfehérvár kulturális életébe. A színészek fellépnek ünnepeken, egyházi, társadalmi eseményeken, s azokra is odafigyeltek, akik csak ritkán juthatnak el a színházba. Szélesítették szakmai kapcsolataikat is. A 2008-ban alapított, 14 színházat tömörítő Magyar Teátrumi Társaságot Fehérváron jegyezték be, elnöke Vidnyánszky Attila, alelnöke pedig Vasvári.

Ami a 2009/2010-es évadot illeti: változik a bérletstruktúra, így mindenki az ízléséhez és a pénztárcájához tudja igazítani, mit is akar látni. Fejlesztik az informatikai hátteret is a színházban, s ennek egyik legfontosabb eleme lesz, hogy megújítják a honlapot. Arra a kérdésünkre, hogy esetleg változik-e és milyen lesz a társulat összetétele, az igazgató egyelőre nem tudott, akart konkrét választ adni. Annyit mondott, hogy a közalkalmazotti státuszok száma közel húszra emelkedik, s ezt szeretnék feltölteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!