Kultúra

2009.07.23. 02:28

A dzsessz Bernsteinje, a legjobb trombitás

Budapest - Wynton Marsalis, akit a szakma a világ jelenlegi legjobb dzsessztrombitásának tart, vasárnap este lép föl a kongresszusi központban.

Szabó Zoltán

A 48 éves amerikai zenész az általa alapított formáció, a Lincoln Center Jazz Orchestra élén Spanyolországból érkezik Magyarországra. Öccsével, Branford Marsalis-szal, a világ egyik leghíresebb szaxofonosával ellentétben Wynton még sosem járt Kelet- és Közép-Európában. A koncert alkalmából az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Jeffrey Levine díszoklevelet ad át a muzsikusnak azért a munkásságért, amelyet a trombitás az amerikai kultúra érdekében a világon kifejtett. Wynton Marsalis ugyanis 1987 óta tanít, e több mint két évtized alatt számtalan fiatal tehetséget fedezett fel. Őket integrálta együttesébe, a Lincoln Center Jazz Orchestrába. Budapesten Wynton Marsalis - akit a dzsessz Leonard Bernsteinjének tartanak - szólóban kezdi a műsort, majd a többiek csatlakoznak hozzá. 
Ő a Miles Davis utáni korszak vezető dzsessztrombitása, szerzője. Híres New Orleans-i zenészcsalád tagja. Az apa, Ellis zongorán játszik, négy fia közül Wynton mellett Branford tenorszaxofonon, Delfeayo harsonán, Jason pedig dobokon. Közös formációjuk, a Marsalis Family a világ minden táján keresett koncertszenzáció. Wyntont 1978-ban vették fel a világ egyik legnevesebb zeneiskolájába, a New York-i Juilliard School of Musicba, majd 1980-ban csatlakozott Art Blakey dobos Jazz Messengers nevű formációjához, egy évvel később Herbie Hancock VSOP nevű csapatával turnézott. 1987 óta a New York-i Lincoln Centerben oktat, 1991-ben az intézmény művészeti igazgatójává nevezték ki. Eddig kilencszer kapott Grammy-díjat. A dzsesszmuzsikusok közül elsőként ő kapott Pulitzer-díjat 1997-ben Blood on the Fields című dzsesszoratóriumáért. Barack Obama amerikai elnök jó barátja; ő volt az első zenész, akit az elnök meghívott a Fehér Házba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!