Kultúra

2010.05.21. 11:38

Magnak lenni - megnyílt Kocsis Judit kiállítása

Székesfehérvár - A Tóparti gimnázium egykori művészeti tagozatos diákjának, a Képzőművészeti Egyetem festő szakon diplomázott hallgatójának, Kocsis Juditnak a Café Möbiusban nyílt tárlata. A képekben első ránézésre semmi biblikus nincs, talán csak a kék ég, a könnyed felhők s a fölfelé nyújtózkodó alak ábrázolása utal valamilyen transzcendens tartalomra, az ember és az égiek közötti kapcsolatra.

Bokros Judit

Aztán ahogy jobban, egészen közelről megnézem ezeket a különböző anyagok felhasználásával készült képeket, és hallgatom Judit magyarázatát, feltárul az a vallásos tartalom, amelyet magukban hordoznak. Egyes esetekben egészen nyíltan, lévén hogy Judit egy-egy képre, tárgyra a Bibliából vett igét montázsolt, más esetben viszont az ő útmutatása kell ahhoz, hogy a mű mögé lássak. Nem baj ez, hiszen kortárs alkotók műveihez olykor elkél egy kis magyarázat, de ennek ellenére semmiképpen sem nevezném érthetetlen, befogadhatatlan alkotásoknak a képeket, egyszerűen csak arról van szó, hogy készítőjükben így fogalmazódnak meg a témával kapcsolatos gondolatok. És tulajdonképpen nem is olyan nehéz asszociálni a kékben fürdő, szinte a lebegést érzékeltető festményeket, vagy a keskeny úton futó gyermeket látva. Judit munkáin minden a hitről, a Biblia tanításáról szól, ő ezek révén szeretné átadni azt a harmóniát, bizalmat, amit magában érez, mióta rátalált Istenre  - fogalmaz. És hozzáteszi, hogy szereti, ha érdeklődnek a művek iránt, amelyek hátterét bárkinek nagyon szívesen elmeséli.
Így tudom meg én is, hogyan talált rá egy fa zongoraalkatrészre, erről Krisztus keresztfája jutott az eszébe, és ehhez is mellékelt egy igét. Vagy ott van a kék-sorozat, amelynek festményeire saját megfestett alakját montázsolta rá, eltelve az égiekkel való kapcsolat boldogságától. Egy fehér műbőrön pedig szintén Judit csecsemőkori mása látható ceruzával, olajjal elkészítve, ugyancsak egy bibliai szövegrészlettel kiegészítve. Itt tehát minden róla, Istennel való kapcsolatáról, és arról szól, hogyan találhatunk oda magunk is hozzá. Célja nem a vallás, a hit sulykolása, mégis, szeretne amolyan közvetítő, vagy inkább mag lenni, amely átadhat másoknak valami fontosat, és előkészíthet egy olyan átalakulást, amely benne már lezajlott. Nagyon komolyan beszél arról, nála hogyan következett be hét éve a fordulat, hogyan szabadult meg addigi terheitől, a depresszív életérzéstől.
Mindez talán nem fedezhető fel hirtelen, elsőre, egy kávé vagy egy bor mellett ücsörögve, társalogva a kiállításnak helyet adó Möbius kávézóban (Kossuth udvarház), de ha már valaki oda vetődik, mindenképpen érdemes kicsit elméláznia a kifüggesztett alkotásokon.

A tárlat a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében nyílt meg, és június 18-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!