Kultúra

2011.01.05. 10:57

Médiatörvény - Le Monde: Magyarország gúnyt űz az európai értékekből

A Le Monde című francia lap szerdai keltezésű számában szerkesztőségi cikket szentelt a magyar kormány politikájának, valamint a decemberben elfogadott médiatörvénynek, kérdőre vonva az EU-tagállamok többségének vezetőit, amiért "nincs merszük" bírálni a budapesti lépéseket.

MTI

"Az Európai Unió január elsején - majdhogynem lopva - egy olyan kormány, Magyarország kormánya kezébe adta soros elnökségének gyeplőjét, amely nyíltan megsérti az európai szerződéseket, s amely fittyet hány az EU azon értékeire, amelyeket az európai alapjogi charta is rögzít" - írta a le Monde.
A keltezéséhez képest mindig előző délután utcára kerülő, tekintélyes francia újság a honlapján elért írás rámutat, hogy júniusig Orbán Viktor konzervatív kormánya tölti be az EU soros elnökségét, ami kezdeményező szerephez juttatja őt a 27-ek napirendjének alakításában. Hozzáteszi:  "Pedig a magyar parlament, amelyben a miniszterelnök pártja, a Fidesz többséggel rendelkezik, számos olyan törvényt fogadott el, amely ellentmond a hatalmi ellensúlyok demokratikus térségének kialakításra törekvő unió szellemének."
 "Ez a helyzet a médiatörvénnyel is - folytatja a szerkesztőségi cikk. - A 2010. december 21-én megszavazott jogszabály politikai ellenőrzést vezet be minden médiatartalom felett, legyen szó közszolgálati vagy kereskedelmi, elektronikus, nyomtatott vagy internetes médiumról. Egy média- és hírközlési hatóság, amely öt Fideszes vagy a párthoz közeli tagból áll, január 1-jétől igen súlyos büntetésekkel sújthatja azokat a médiumokat, amelyek szerinte "politikailag kiegyensúlyozatlan" tájékoztatást adnak."
"A hatóság jogot kapott valamely sajtóorgánum számítógépeit és iratait átvizsgálni, még mielőtt megállapítást nyerne, hogy az milyen vétséget követett el. Nemzetbiztonsági kérdésekben az újságírókat rákényszerítheti forrásaik felfedésére, s a nemzeti hírügynökség egységes híradókat készít majd a három közszolgálati televízió és a (közszolgálati) rádió számára... Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a törvényt úgy értékelte, mint amely +veszélyezteti a sajtószabadságot+."
"Brüsszelben a(z Európai) Bizottság erőtlenül reagált, +kételyeinek+ adva hangot hétfőn a jogszabály célszerűségével kapcsolatban. Szerződésszegési eljárást azonban nem indított, holott ez a törvény ellentétes az európai szerződésekkel. A(z Európai) Parlamentben csak a szocialisták, a zöldek és a liberális demokraták fejezték ki egyértelmű rosszallásukat."
"Németország, Luxemburg és a megkésve tiltakozó Franciaország kivételével, a legtöbb EU-tagország vezetői bátortalanok. Nincs merszük bírálni azt a magyar kormányt, amely megnyirbálta a többi hatalmi ág - köztük az Alkotmánybíróság - jogkörét, és egy letűnt kor nacionalizmusát hirdeti."
"Rosszul teszik. Európa nem lehet csupán egy nagy piac. Az nem lehet, hogy egyik tagja, miután megszerezte a tagságot, levesse magáról annak lényegi vonását: a politikai értékek közösségét. Ez alapvető (kérdés), amely megér egy kellő formában Budapesthez intézett figyelmeztetést" - zárja szerkesztőségi cikkét a Le Monde.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!