Kultúra

2011.06.20. 15:09

Átfestik"a Magyar Tudományos Akadémia székházát

"Átfestik" a Magyar Tudományos Akadémia székházát: a virtuális épületfestő verseny döntőjét vasárnap 22 órától rendezik meg, a pályaművek bemutatása után Bordos László Zsolt és alkotótársai varázsolják át az épületet kifejezetten erre az alkalomra tervezett animációjukkal.

MTI

A Visualpower Paint Up! elnevezésű épületfestő verseny döntője lesz a magyar EU-elnökség hivatalos záróeseményének számító Duna party című háromnapos kulturális fesztivál záróakkordja - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t a Budapest több pontján zajló fesztiválhoz kapcsolódó eseményről.
Vasárnap este bemutatják az előzsűrizés során kiválasztott 12 pályaművet, majd az értékelés alatt további bemutatókkal színesítik a programot. Az eredményhirdetés és a díjátadó után az érdeklődők megtekinthetik Bordos László Zsolt, Kovács Ivó, Szalkó Dániel és Lóránt Demeter kifejezetten erre az alkalomra készített vetítését, amelyet az 1865-ben átadott neoreneszánsz stílusú épület mintegy 2000 négyzetméteres falfelületen mutatnak majd be - közölte Bordos László Zsolt az MTI-vel.
Az épületfestészet a kortárs képzőművészet olyan ága, amelyet a 3D-s animációk elterjedése hívott életre. Az egyre tökéletesedő technológiák, a nagyfelbontású projektorok megjelenésével született meg a virtuális épületfestészet műfaja. Bordos László Zsolt és Kovács Ivó 2008 novemberében a dubaji Palm Jumeriah mesterséges sziget megnyitójára tervezett háromdimenziós animációt, Lóránt Demeter a tavalyi Paint Up! első helyezettjeként csatlakozott az alkotók táborához.
Magyarországon 2010. június 19-én mutatták be a világ első épületvetítés pályázatának legjobb munkáit a múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével. Az animáció- és mozgóképkészítők számára kiírt versenyen az alkotók a Galéria B épületének középső homlokzatához igazodó háromperces, zenei aláfestéssel készült animációkkal pályázhattak.
"Az architekturális vetítés nem más, mint olyan mozgókép vetítése épületekre, amely igazodik az épület architekturális elemeihez. A mozgókép nemcsak színezi, hanem kreatív módon használja, mozgatja is az adott épületet" - olvasható a szervező cég honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!