Kultúra

2011.07.28. 20:37

Ari Kupsus, a finn mecénás

Fehérvárcsurgó - Ari Kupsus tíz éve él Magyarországon. Mecénás, aki két éve galériát nyitott. Néhány hete művésztelepet, most pedig kiállítást rendezett a megyénkben.

B. Kiss László

1999. augusztusáig Varsóban dolgozott. Mielőtt hazautazott volna, úgy gondolta, két hetet eltölt  mint mondja - a Balkánon. Útjának első állomása Budapest volt. Vonattal érkezett a Keleti pályaudvarra. Reggel nyolckor szállt le a szerelvényről, és tíz perc alatt beleszeretett a Keleti épületébe - meséli. Eredetileg úgy tervezte, három napot marad a magyar fővárosban, aztán utazik tovább Zágrábba, de már érkezése másnapján visszamondta a vonatjegyet. Nem beszélt magyarul, nem ismert senkit, a hely azonban annyira megtetszett neki, hogy  a két hét elteltével sem ment vissza Helsinkibe. Azóta is Budapesten él. Másik kedvenc városa Szentpétervár, és huszonöt éve gyűjt a cári időszakból származó régiségeket. Tizenöt éve, még Finnországban hozott létre egy jótékonysági alapítványt, amelyen keresztül tíz éve támogatja a Zeneakadémiát, és juttat  ösztöndíjat fiatal zenészeknek. Ari Kupsus a paloták és az operaelőadások miatt szeretett Helsinkiből Szentpétervárra járni: budapesti lakásában rendszeresen rendez szalonkoncerteket. A kortárs képzőművészettel való kapcsolata onnan eredeztethető, hogy néhány éve megkereste egy fiatal képzőművész, és azt kérte: hadd állíthassa  ki egy ilyen koncert alkalmával a képeit Ari Kupsus  barokk és bidermeyer bútorokkal berendezett lakásán. Ari Kupsus - mint szavaiból kiderült - ettől fogva érdeklődik a kortárs képzőművészet iránt is, olyannyira, hogy két éve galériát nyitott Budapesten, és az alapítványa a Képzőművészeti Egyetemmel is támogatói szerződést kötött.  A galéria az idén rendezett először művésztelepet, melynek helyszínéül megyénket választotta. A nemzetközi alkotótábornak helyet adó iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastélyra néhány éve figyelt föl. Az állami tulajdonban levő, részben üresen álló kastély a második világháborúban, miután mind szorosabbra zárult Budapest körül a gyűrű, fél évig szolgált a finn nagykövetség otthonául. Az Ari Kupsus Galéria  nyár elején a Pappenheim-kastélyban rendezett művésztelepét kiállítás zárta, melyről lapunk már beszámolt. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban múlt pénteken nyílt meg a Képzőművészeti Egyetemen tanuló Debreczeni Imre kiállítása, melyet ugyancsak  Ari Kupsus galériája rendezett. A sajátos tematikájú festmények agusztus 6-ig láthatók a gyönyörűen felújított kastély középső traktusában, ahol most fejeződtek be a munkálatok. Káprázatosan szép környezetben láthatók a munkái  a festőnövendéknek, akinek a technikája talán kiforrottabb, mint a tematikája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!