Kultúra

2017.02.08. 14:55

Zenével elmesélt történetek

Székesfehérvár - Az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete szépszámú közönség előtt rendezte meg idei első kamarazene-hangversenyét a Szent Imre-teremben.

Szabó Balázs

A három fellépő közül Scheer Lívia énekművész és Balog Zsolt zongoraművész már nem volt ismeretlen a székesfehérvári közönség előtt - ezúttal Tarkó-Nagymengyi Dóra hegedűművész csatlakozott hozzájuk a Mozart- és Mendelssohn-művekből összeállított program előadásában.

A nyitószámot, Mozart C-dúr hegedű-szonátaszonátáját (K.296) élénk tempóvételekkel, mintaszerűen artikulált, életteli előadásban hallhattuk. Pompás folytatásként Scheer Lívia három Mozart-kompozíciót szólaltatott meg: három kis történetet - színpad nélkül is hitelesen tolmácsolva.

Tarkó-Nagymengyi Dóra hegedűművész és Balog Zsolt zongoraművész egy szép Mozart-szonátával indította a hangversenyt
Fotó: Molnár Artúr

A romantika fontos hangszeres műfajai között kiemelt helyet foglal el az úgynevezett lírai zongoradarab. Mendelssohn mestere volt e rövid, egy-egy karaktert-hangulatot megragadó zsánernek: ismert ciklusa a Lieder ohne Worte - Dalok szöveg nélkül címet kapta. Ezúttal három mű képviselte a sorozatot: két dallamos, hegedű-zongoraátiratban hallott tétel között egy melankolikus hangulatú, érdekesen formált szólózongorás kompozíció képezett hangulati ellenpólust. Tarkó-Nagymengyi Dóra szép hangú, stílusos hegedű- és Balog Zsolt markáns zongorajátéka méltán aratott nagy sikert.

Bennmaradva Mendelssohn zenéjének jellegzetes atmoszférájában, három dal csendült fel a Mozart-ciklushoz hasonlóan változatos tartalommal: Scheer Lívia mintaszerű dikciója, finom, soha nem túljátszott előadói stílusa. lelkesítően csengő magas hangjai élményszerűen állították elénk a Heine, Goethe és Eichendorff verseiben megfogalmazott élményeket-történeteket. Mondanom sem kell, hogy Balog Zsolt - mint a műsor valamennyi számában - maximálisan érzékeny és alkalmazkodó, amellett feltétlenül inspiráló partnernek bizonyult.

Játékát persze legközvetlenebbül a hangverseny egyik legjobban várt műsorszámában, Mozart d-moll fantáziájában csodálhattuk meg, melyet fantasztikus tolmácsolásban hallhattuk tőle: ékesszóló, minden harmóniai fordulatot, a legapróbb motivikus összefüggéseket is értő és értető interpretáció volt, minden pillanatában lélegzetelállítóan izgalmas és megragadó. Úgy éreztem, mindenekelőtt az a ritka merészség nyűgözte le a hallgatóságot, amivel a művész a kifejezésben, a billentésben, a tempóvételekben valóban a határokig elment annak érdekében, hogy hitelesen szólaltassa meg e kétpólusú, a sötétség és a világosság közötti utat bejáró remekművet. A hatalmas sikerű est záró számában, Mozart A pásztorkirály című operájának kedves áriájában együtt lépett pódiumra a kiváló művész-trió.

A Szent Imre-terem patinás miliője nagyszerű hátteret adott a polgári világ aranykori házimuzsika-hangulatát felidéző koncertnek. Mint az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete elnökétől, Szabó Adrienntől megtudtuk, a társaság az előttünk álló évben több hasonló eseményt rendez: a kedd este tapasztalatai alapján mindenkinek csak ajánlani tudom látogatásukat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!