Kultúra

2017.07.03. 16:09

Battyáni őrtorony-história

Az őrtorony jelenlegi „gazdája” a Kula (ejtsd: Kule) ismert históriájáról beszélt hallgatóságának. Szó esett a település és a Batthyány-család történetéről is Női és férfi nevek, Gül Baba türbéje, fehérvári törökfürdő.

V. Varga József

Váczi-Tóth Bernadett kulturális antropológus, helyi néprajzkutató, az őrtorony jelenlegi „gazdája” és felelőse interaktív töriórára invitált kicsit és nagyot egyaránt szombaton délután a Kula toronyba.

Váczi Márk történész a török hódoltság 145 évéről beszélt, végig haladva a fontosabb eseményeken, kezdve Buda elfoglalásától, az egri és temesvári, szolnoki csatákon keresztül, Fehérvár elfoglalásán át egészen a hódoltság utolsó évtizedéig, a karlócai békéig. Ezen felül betekintést nyerhettünk a korabeli közigazgatási rendszerbe, megtudhattuk, kik a bégek, agák, mi az a szandzsák, vagy mit jelent a díván fogalma.

Tébesz Anikó a magyarországi török kultúrát mutatta be. Felhívta figyelmünket, hogy kapcsolatunk a török népekkel és kultúrával jóval régebbi, mint a hódoltság ideje, ugyanis már honfoglaló őseink is feltehetően találkoztak a török kultúrával.

Évről évre egyre több látogatót vonzanak a várjátékok az őrtorony lábánál

A program kiegészítéseként gyereksarokkal (színezőkkel, társasjátékkal, mesekönyvekkel) és török ételkülönlegességekkel várták a szervezők a nagyközönséget – előbbi az állandó nyitva tartás alatt is igénybe vehető. Az érdeklődők kóstolhattak lahmacun-t, kisir-t, simit-et, az édesebb szájúak pedig a leghíresebb török édességgel, a lokum-mal is megismerkedhettek.

A látogatók megtekinthették a 4. századi római palotából származó freskókiállítást, és az új állandó tablókiállítást is, mely a település, Szabadbattyán és a Kula történetét dolgozza fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!