Lóerő

2012.04.30. 09:16

Trabantért Jaguárt - népszerű lett a magyar férfi autója a finneknél

Székesfehérvár - Történt egyszer, úgy huszonegy évvel ezelőtt, hogy Gazdag Béla székesfehérvári néptáncos Finnországban telepedett le. Szíve azonban időről időre visszahúzza kicsiny hazánkba.

Miskei Anita

A barátok, s a kedves tárgyak élete fontos részei. Olyannyira, hogy egy Trabant a távoli, északon fekvő országig kísérte el, az ott élő finnek pedig épp oly barátsággal fogadták furcsa, pöfögő verdáját, mint őt magát, s a néptáncot. A néptáncos persze, mint itthon, úgy Finnországban is jó barátságokat kötött, szenvedélye magával ragadta finn ismerőseit, akik kipróbálták a kelet-német járgányt, s azonnal bele is szerettek abba. Gazdag Béla elárulta, magyar barátait is meglepte azzal, hogy egy Trabantot mindenképp magával vinne, mert azt egy lagziban átmulatott éjszakán döntötte el, s mondta el barátainak.



- Egy nap aztán egy finn barátom odajött hozzám, kölcsönkérte Trabantomat. Aznap bankba, üzleti tárgyalásra, s minden fontos programra a kelet-német járgánnyal érkezett, amit nagyon élvezett, bár sokan nem értették, hová tűnt luxusjárműve. Ugyanis én sem maradtam autó nélkül, Jaguárját hagyta nálam cserébe - mesélte Gazdag Béla. Elárulta, innen már csak kis lépés volt, hogy tíz jó barát megalakítsa a Trabant Klubot. Terveiket, álmaikat pedig nem szövögették sokáig, inkább a tettek mezejére léptek, a napokban megérkeztek Székesfehérvárra, Gazdag Béla magyar barátaihoz. Mindannyian hímzett pólót viseltek, a klub egységes arcát mutatva nekünk.  Egy roppant gyors akció keretében  végül megszerezték a környék tíz, még működőképes Trabiját azzal a céllal, hogy "lábon" vigyék haza az egyszerű, ám annál bájosabb autókat. Többségük ütött-kopottsága  arról árulkodott, hogy valami félreeső garázsban, fészerben hagyták magányosan porosodni az egykor jobb sorsra érdemes darabokat.

Mindezek ellenére nem kisebb feladatra vállalkoztak a finn trabi klub alapító tagjai, mint hogy  az itthon megvásárolt darabokkal konvojba rendeződve induljanak haza Finnországba. Szlovákián, Csehországon, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon és Észtországon át autóznak a tervek szerint egészen  Tallinig, ahol hajóra szállnak, s aztán Helsinkiig engedik pihenni a Trabikat. A verdáknak új otthonukig, Lahti városáig  ugyanis nem kevesebb, mint 2031 kilométert kell leküzdeniük. 

Az indulás előtti pillanatokban a kis csapat rendíthetetlennek, s leginkább vidámnak tűnt, az sem riasztotta el őket, hogy az egyik Trabantot még szerelték, egy másik pedig csak akadozva indult. Akkumulátor... - mondták, s legyintettek. Hozzátették, az autók bája épp egyszerűségükben rejlik, így hogy ha kell, hát megállnak, s szerelgetnek egy kicsit. Az  öt naposra tervezett utat a tallini kikötőig mégsem bízták a véletlenre, ugyanis terveztek négy éjszakai pihenőt, s  mellette egy trélert is segítségül hívtak, ha egyik, másik öreg járgány elfáradna. Ami persze nem lenne csoda, hiszen  a legöregebb 40 éves, de a legfiatalabb sem tagadhat le semmit 25-ből. 

A lelkes  csapat, s annak magyar tagja, Gazdag Béla elárulta, a finnek is nagyon várják már megérkezésüket. Ami persze nem a végső állomás, Finnországban ugyanis nagy becsben tartják a restaurált darabokat. A kelet-német járgányokra még sok minden vár...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!