Lóerő

2014.01.23. 14:02

Az új és a használt autók piacán is növekedésre számítanak

Becslések szerint tavaly november végéig közel 70 ezer használt személygépkocsi került be az országba. Ez közel azonos számú az újonnan értékesített autókéval.

Miskei Anita

Lovasi László használt személygépkocsi értékesítő, segít a vásárlóknak döntést hozni, ha kérik (Fotó: Lovász Lilla)

A tavalyi évben nem csak a használt autók piacán tapasztaltak emelkedést, az eladott új személygépkocsik száma is növekedett a korábbi évekhez képes. Boros Norbert, a Pappas Autó Magyarország Kft. értékesítési vezetője kiemelte, a márkakereskedők helyzete még mindig nehéz, hiszen keresettebbek a fiatal használt gépkocsik, aki pedig újat venne, a legtöbbször maga kínálja eladásra addig használt autóját. Így a márkakereskedésekbe kevesebb a 2 3 millió forint értékű, ám keresett autók száma. Ugyanakkor egy különleges kategóriában, az újszerű, vagy bemutató és tesztautóként használt modellek értékesítésében is 5 6 százalékos növekedést tapasztaltak a 2012 -es évhez képest emelte ki a szakember. Aki hozzátette, az import során elsősorban a német márkák modelljei érkeznek hazánkba, jelenleg megfigyelhető, hogy széles a kínálati paletta, Fordot, Volkswageneket, Audikat, BMW-ket, Mercédeszeket kínálnak eladásra, s ezek fogynak is.

- Márkakereskedőként fontos elmondani, hogy míg a használtak piaca zakatol, s a felső kategóriás modellek értékesítése is jónak mondható, addig az alsó , középkategóriákban továbbra is sokkal kevesebbet adnak el hazánkban, mint a 2000- es évek közepén. Az óvatos, kis lépésekben mérhető fejlődés egy jelentős részét, közel háromnegyedét pedig még mindig a céges vásárlások teszik ki. Azt mondhatom, hogy 20 százalék körül mozog a magánvásárlók száma - mondta Boros Norbert. Az értékesítési vezető hozzáfűzte azt is, hogy a nagyobb értékű autókat készpénzes vásárlók viszik. A közepes kategóriájú autókat választókról pedig elmondható, hogy korábban is, most is óvatosabban vesznek fel hitelt a vásárlók. Itt azonban van igény a banki konstrukciókra, persze nem a minimális indulórészlet a jellemző mondta a szakember. Aki megjegyezte, bíznak a hazai márkakereskedők abban, hogy a javuló gazdasági környezetnek, és az egyes márkák friss modellpalettájának köszönhetően tovább nő a vásárlási kedv, s mind nagyobb darabszámról számolhatnak be a következő időszakban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!