mintegy 7000 lapot számlál a gyűjteménye

2019.04.14. 07:00

Kedves Anna kisasszony! – Fröschl Ferenc a képeslapgyűjtés sportját űzi

A képeslapgyűjtés nagyjából egyidős a képeslappal. Már a 19. század végén léteztek egyesületek, sőt olyan, Fehérváron rendszeresen megjelenő kiadvány is, amely népszerűsítette a képeslapgyűjtést és segítette a cserét. Fröschl Ferenc ugyan már egy másik kor gyermeke, de gyűjteményére büszke lehetett volna ennek a sportnak – merthogy annak tartották – fénykorában is

Borsányi Bea

Fröschl Ferenc gyerekkora óta gyűjti a képeslapokat

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az Osztrák–Magyar Monarchiában 1869. október 1-jén hozták forgalomba az első „levelezési lapot”, de a magyar képeslapkiadás csak 1896-ban indult meg. A székesfehérvári Frsöchl Ferencnek, aki gyerekkorában kezdte el gyűjteni a színes lapokat, már az 1900-as évek elejéről származó darabjai is vannak a mintegy 7000 képeslapot számláló gyűjteményében, köztük fehérvári épületeket, utcákat, tereket ábrázolók. Tudják, azok a fajták, amelyeknek a hátoldalára gyönyörű, kalligrafikus kézírással került az üzenet, amely olykor még a képeslap elején is folytatódott. „Kedves Anna Kisasszony! Már harmadik napja, hogy itt vagyok. Elég jól érzem magam, egy baj, hogy a gyár nincs Pesten, mert itt rendkívül unatkozom, már 6-kor szabad vagyok és nem tudom, mit csináljak a szabad időmmel. Mint fővárosi fiú, nem hinném, hogy megbírnék rekedni ebben a vidéki hangulatban”, üzente egy ifjú egy 1915 szeptemberében feladott képeslapon, amelynek elején a Budai úti lovassági laktanya – ma a Lánczos Kornél Gimnázium épülete – látható.

Fröschl Ferenc gyerekkora óta gyűjti a képeslapokat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A lapok egy része meg van írva, látható, kinek címezték és mit üzentek, a postai pecsétről pedig leolvasható a feladás dátuma is. A régi darabokat főként antikváriumokból szereztem be, van onnan néhány Stengel lapom is. A gyűjtemény egy másik részét én vásároltam az évek folyamán utazásaim során, forint-forint ötvenért adták őket akkoriban. Vannak olyan darabjaim is, amelyeket az Ifjúsági Magazinon keresztül cseréltem. A román képeslapok például mind így kerültek hozzám – árulta el a gyűjtő, aki tematikusan katalogizálta is a képeslapokat. Legtöbbjük településeket ábrázol, de vannak a dobozban és az albumokban tárolt gyűjteményben különböző népviseleteket bemutatók, és festményreprodukciók is.

Székesfehérvárt ábrázoló képeslapok a két háború közötti időszakból
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Egy bizonyos darabszámon felül képtelenség fizikailag tárolni a képeslapokat, meg aztán jobban meg is őrződnek, ha digitális formában gyűjtöm őket, ezért amióta van számítógépem, modernebb módszerekkel dolgozom. Jelenleg mintegy 34 ezer darab lapot és kifejezetten fehérvári fotót tárolok, utóbbiakat utca szerint is külön mappákba rendszereztem. Ezek természetesen nem mind az én képem, jó részüket az interneten kutattam fel – mesélte Fröschl Ferenc, aki az Öreghegyi Nyugdíjas Klub tagjaként hallott pár éve arról, hogy régi fehérvári képeket gyűjtenek a helyi Topotéka számára.

Ez pedig konkrétan a 30-as évek végéről származik
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Akkor 16-17 ezer digitalizált fotót adott át a gyűjteményéből, amiért 2017 augusztusában emlékérmet és elismerő oklevelet is kapott a polgármestertől. A nyugdíjas gyűjtő – aki képeslapjait pedig még sosem mutatta meg a nyilvánosságnak – kedvence az a képeslapsorozat, amelyeken a Pákh Imre gyűjtő birtokában lévő Munkácsy-festmények láthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!