az ünnep jegyében

2019.12.28. 07:05

Gyűjtők és művészek karácsonyi üdvözlete – Arató Antal gyűjteményéből

Arató Antal évtizedek óta gyűjti a kisgrafikákat, ex libriseket.

FMH

Fotó: Ifj. Feszt László rézkarca, Reprodukciók: Nagy Norbert

Ezek között sajátos színt, néha humort is képviselnek azok, amelyeket a gyűjtők és a művészek karácsonyi üdvözletként, jókívánságként küldenek egymásnak.

Stettner Béla linómetszete

Mivel valamilyen sokszorosító eljárással készültek, s a művész alá is írta azokat, eredeti grafikai alkotások. Nemcsak művészi értékük, de ez is megkülönbözteti őket a hagyományos képes levelezőlapoktól.

Fery Antal fametszete

A lapokat mintegy ötven grafikából válogatta ki, igyekezett arra, hogy egy művésztől csak egy grafika szerepeljen. Az itt bemutatott grafikák alkotói közül ifjú Feszt Lászlónak, Vén Zoltánnak, Fery Antalnak és Vincze Lászlónak is volt már önálló kiállítása Székesfehérváron. Vén Zoltánról megjelent albumot a közelmúltban mutatta be lapunk.

Gácsi Mihály linómetszete. Reprodukciók: Nagy Norbert

A válogatás során arra is törekedtünk, hogy ugyanazt a témát ábrá­zoló lapok sajátos kifejezésmódja miként jelenik meg az alkotó vésője nyomán a metszeteken. A grafikák bemutatásával kíván lapunk utólag is egy kis ünnepet csenni olvasóink elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!