Martonvásár

2013.07.25. 14:21

Ego et mundi – reneszánsz életöröm Martonvásáron

Martonvásár – A tizenhárom tehetséges fiatal öt hónapon át kedvére alkothatott, végre több időt töltve a művészettel, mint máskor. A kész munkákból figyelemre méltó kiállítást állítottak össze, ami örömünnepként is szolgált az intenzív munka nyomán.

Zsohár Melinda

Vélhetően Martonvásáron és környékén sem él több tehetséges gyermek, mint másutt, ám itt hagyománya van a művészeti irányú tehetséggondozásnak. Intézményesen oktatnak képzőművészeti tárgyakat, tanítanak különböző művészeti technikákat, oktatnak zenét, néptáncot, és nem utolsósorban olyan tanári gárda kovácsolódott össze az elmúlt évtizedekben, amely munkájának gyümölcse beérett.

Az eredmények, a művészpálya felé sikeresen startoló diákok száma, s a városban tartott kiállítások egyértelműen bizonyítják a képzés hatékonyságát. A helyi művészeti iskola két éve elnyerte a tehetségpont minősítést, számol be Nemes József igazgató és Bódi Árpád igazgatóhelyettes e fontos momentumról. A Martonvásári Tehetséggondozó Alapítványt is azért hozták létre, hogy hatékonyan egyengethessék a szunnyadó képességeket hordozó, kitartó, szorgalmas gyerekeket – anyagilag is megtámogatva törekvéseiket.

A fiatalok Kárpáti József festő-művésztanár útmutatásával dolgoztak (Fotó: Zsohár Melinda)

Kárpáti József festő-művésztanár köré minden évben újabb tehetséges, a képzőművészet iránt elkötelezett gyerekek csatlakoznak, s ő kibontja belőlük, amit csak lehet. Tanítványai több területen jelen vannak a felnőtt és küzdelmes művészvilágban - Martonvásárról, Válból, a környékbeli falvakból útnak indult fiatalok.

A 2008-tól futó Nemzeti Tehetség Program keretében pályázta meg az alapítvány „a tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó alapfokú művészetoktatási intézmények támogatására kiírt pályázatot”, ami lehetőséget nyújtott az intenzívebb alkotó munkára. Kárpáti József és tizenhárom tanítványa öt hónapon át szentelt külön időt is a képzőművészetnek, s hódoltak szenvedélyüknek. Nemcsak jelenlegi művészeti iskolások kerültek be a csapatba, hanem idősebbek is, 12-20 év közötti tanítványok kaptak lehetőséget az egymillió forinttal megtámogatott programban való részvételre. Ne tegyünk úgy, mintha nem lenne ez (is) részben pénzkérdés! Az alkotáshoz szükséges alapanyagok sem olcsók

A csoport az Ego et mundi - Az ember és világa nevet vette fel, s a latin mondattal egy kicsit a reneszánsz alkotó- és életöröm hangulatára kívánt utalni.

- Képi költemények születtek az emberről és világáról, úgy, ahogyan ki-ki maga képzelte abban az alkotói időszakban. Volt, aki a fantasztikum irányába mozdult el, más a hétköznapi, levetett tárgyainkat rendezte csendéletté – ad keresztmetszetet Kárpáti József az izgalmas öt hónapról. – Akrillal, olajfestékkel dolgoztunk, ez nem általános. Komplex módon igyekeztünk a teljes folyamatot végigvinni a vászon, a fa, a karton alapozásától kezdve a képkeretezésig, a kiállítás megszervezéséig, összeállításáig, a plakátolásig, hírverésig – mondja a művésztanár. Nem titok, a művészetet mindig „el kellett adni”, a kész mű önmagában a legfontosabb produktum, de el is kell juttatni azokhoz, akiknek szól.

A maroknyi társaság ellátogatott, a Szépművészeti Múzeumba, megtekintették a korai és a késői reneszánsz műveket, a spanyol festők itteni alkotásait. Számos technikai fogást sajátítottak el az elnyert plusz időben, s eszközökkel, ezúttal elmélyültebb alkotásra nyílt mód. A martonvásári alkotóházban mutatták be az öt hónapnyi erőfeszítés termését, nagy sikerrel. Jelenleg a MÁV-val folynak egyeztetések: az Ego et mundi csoport kapott megbízást az állomás aluljárója nagy falfelületének igényes befestésére, grafitti készítésére (nem falfirka!). A budapesti Tető galériában nyílik kiállításuk augusztus 31-én, ősszel és tavasszal Erdélybe utaznak gyűjtő körútra, a régi építészet kincseit térképezik fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!