Mezőföld

2009.09.10. 02:29

Lesz hívogató citeramuzsika

Aba - Ismét a zenéről, a népzenéről szól majd a szombat a település központjában. A Millenniumi parkbeli népzenei találkozóra a kistérség településeiről érkeznek a fellépők.

MTI/AP

Abát még a névsorban sem igen előzi meg semmi, ahogyan ötletekért sem fordultak a szomszédba soha a település vezetői és az itt élők. Ugyan melyik község mondhatja el magáról, hogy parlamentje van, mely a helyi demokrácia képviselőjeként funkcionál. Ahogyan a 2004-es év is egyedülálló volt a község életében, hiszen stratégiai szándékával, kreatív magatartásával önálló kistérségi központtá vált. Ennek különlegessége pedig éppen az volt, hogy akkoriban a városi rang csupán távoli álomképként lebegett a település tervei között. Mára persze mind közelebb kerülnek ehhez a ranghoz, azóta már középiskolával bír Aba, s lassan a híres-hírhedt csatornázás is a végéhez ér. Ugyanis szeptember 30-án hivatalosan is befejeződhetnek a munkálatok. Mindezekkel együtt, vagy ezek ellenére hátrányos helyzetéből végül minduntalan előnyt kovácsol a kis közösség. Programjai pedig részint az intézményeket és a település egészét érintő fejlesztési programok, melyekhez időről időre pályázati forrásokat is megnyernek. Másrészt pedig valódi, a közösség szórakoztatásáért felelős projektek, amelyekhez időről időre segítségül hívják a helyieket, akik ezzel aktív résztvevőkké, szereplőkké válnak.

De vajon miért olyan fontos mindez? A település vezetői stratégiájuk megalkotásakor lefektették az elvi alapokat, melyek a község múltjára, jelenére épülnek. Ki- aknázzák a meglévő értékeket, a múltban rejlő hagyományokból táplálkoznak, ápolják azokat, nem hagyják veszni. Ezért vált sikeressé az Aba-napok programjain belül a Hagyományok Forrása, s ezért állt össze a magisztrátus is az itt lakókkal.

Szeptember 12-én újabb különleges programmal készülnek. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az önkormányzat, a kultúrház, az Abai pávakör és citerazenekar, valamint a Sárvíz Többcélú Kistérségi Társulás támogatásával megrendezik a Sárvíz kistérség második népzenei találkozóját szombaton 14 órai kezdettel a Millenniumi parkban. Különlegessége, hogy öt éve a kistérségi központi ranggal egyidőben született meg a találkozó ötlete is. Mely akkor is nagy sikerrel zárult. Ezúttal a találkozón fellép a Gorsium Általános Iskola kamarakórusa, a Kicevice csoport, az Abai pávakör és citerazenekar, a Bokréta éneklő csoport, az Igari népdalkör, az Őszikék nyugdíjasklub, a Nagylóki népdalkör, a Napsugár nyugdíjasklub, a Ködmön citerazenekar, a sárszentágotai, a seregélyesi nyugdíjasklubok és a soponyai nyugdíjasok népdalköre is. A találkozón egyébként a kistérség szinte minden népdalköre, zenekara és nyugdíjasklubja fellép majd, hiszen érkeznek szereplők Csőszről, Tácról, Abáról, Kálozról, Sárkeresztúrról, Sárszentágotáról, Seregélyesről, Sárosdról és Soponyáról is. Továbbá lesz vendég a szomszédból , Hantosról, Igarról, Nagylókról és Szabadegyházáról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!