Mezőkomárom

2016.11.24. 21:45

Könyvtárünnep - A falu húsz százaléka már beiratkozott

Mezőkomárom - Alig nyitott újra, de már 148 tagja van a mezőkomáromi könyvtárnak, amelyet 4 millió forintból újítottak fel.

Házi Péter

A régi mezőkomáromi könyvtár hosszú éveken át be volt zárva, aztán 2011-ben Köő Péter polgármester és Tánczos László, a település egyik könyvszerető közmunkása nekiláttak megmenteni, rendezni az itteni értékeket. Az elszánt munka gyümölcseként nemrégiben átadták a négymillió forintból felújított, 21. századi technikával ellátott bibliotékát. Amint a polgármester az ünnepségen elmondta, kiváló együttműködést sikerült kialakítani a megyei könyvtárral, így a nulláról nagyon hamar 148 fő könyvtártagjuk lett, ami elképesztően jó arány az ezer lakoshoz képest!

Nem lehet ráismerni a mezőkomáromi könyvtár belsejére Fotó: Házi Péter

Amint Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója a könyvtár átadásán hangsúlyozta, Mezőkomárom elsőként csatlakozott 2013-ban a Könyvtárellátási szolgáltató rendszerhez (KSZR). Ez azt jelenti, hogy ha egy mezőkomáromi lakos szeretne egy könyvet elolvasni, azt Székesfehérvárról (már persze, ha ott megvan) megküldik a helyi könyvtárba, és onnan kikölcsönözheti. Mindezt pedig ingyenesen teheti.

Idén egyébként már a 30. megyei település csatlakozott a rendszerhez, ami mutatja: van igény az írott szóra. A számítógépekkel, lapostévével felszerelt könyvtárhoz 2,4 milliót pályázaton nyert a település, a többit önerőből tették hozzá. Tóth József helyi vállalkozó készítette a bútorokat, amelyekről a megyecímer színei köszönnek vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!