múltidéző

2021.03.24. 07:45

Fejér évfordulós emlékei március 24-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Baráth Eszter

Egyedi hangszigetelés

Hatvan évvel ezelőtt a Fe­jér Megyei Hírlap hasábjain a dunaújvárosi kórház építkezéséről számoltak be. Különleges hangszigetelés a kórház műtőinek és körtermeinek építésénél címmel jelent meg a munkálatok egyik legérdekesebb részének bemutatása:

„A legmegfelelőbb hangszigetelés érdekében még februárban érdekes tudományos méréseket és kísérleteket végeztek a kórház épületében” – olvashatták 1961-ben. A folyamat során többféle vastagságú szigetelőanyagot teszteltek, ám végül a legtöbb kórteremben, műtőben és előkészítő helyiségben 24 centiméter vastagságú őröltperlit-réteggel és hungarocellel oldották meg – nyugodtan mondhatjuk – a különleges hangszigetelést.

A Videoton újításai

Az újítási javaslatok terén a Videoton az iparág egyik legkiemelkedőbb vállalata volt, melyről a megyei napilapban 1981-ben olvashattak. A Videoton vezetői úgy gondolták, az adott munkafolyamatokat azok ismerik a legjobban, akik nap mint nap végzik, ezért is várták a dolgozók újítási javaslatait. Ezekből nem is volt hiány, de a számok növelése érdekében a vállalat százalékos arányban jutalmat osztott a javaslattevő munkavállalóknak. Az V. ötéves tervidőszakban 4179 javaslatot hasznosítottak, így a 7964 újítónak 6,3 millió forint újítási díjat fizettek ki – írták 40 éve.

Különleges kiállítás

2001-ben a Fejér Megyei Hírlapban különleges kiállításról számoltak be. A Megyei Művelődési Központban három alkotó nyitott közös tárlatot. A kiállítók között volt Gulyás Antalné és Sereg Mátyásné, akik színes szőtteseiket mutatták be, valamint Takácsné Ambrus Éva csuhéfiguráit is láthatták az érdeklődők. A kiállítás különlegessége abban rejlett, hogy a három alkotó egyszerre kapta meg a népi iparművész címet, amire Fehérvár történetében addig nem volt példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!