Múltidéző

2022.10.17. 16:31

Emléket állítottak Fehérváron, aminek csak az emléke van

Éppen 102 éve, október 17-én emlékművet avattak a megyeszékhelyen.

Hajdú Marianna

Fejér megye és Székesfehérvár vezetése 1920-ban úgy határozott, hogy örök mementót állít a román megszállás alól felszabadító, hős magyar katonáknak.

Ebből az elhatározásból egy évvel a Magyar Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra való megérkezése után, állították fel Bory Jenő obeliszkjét. A város határában helyet kapó oszlop, a magyar katona halhatatlan dicsőségére lett emelve. Éppen ott, ahol Horthy Miklós vezetésével a magyar csapatok, 1919. október 19-én megérkeztek a városba. Az emlékmű negyed évszázadig hirdethette katonáink dicsőségét,1946-ban ledöntötték. Helyreállítása a mai napig nem történt meg.

Az emlékművön ez a felirat állt:

„Ezen a helyen fogadta 1919. október 19-én délelőtt 9 órakor Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége hazánk reményét, a Nemzeti Hadsereget s annak élén Horthy Miklós hadvezért. Kísérje áldás kezükben nemzetük viharvert zászlaját. Kárpátoktól az Adriáig visszhan­gozzék a magyar katona halhatatlan dicsősége. Emelte Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége a magyar katona halhatatlan dicsőségére.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!