Nap képe

2012.05.30. 06:16

Szerelem, felnőtt fejjel - kiállítás kisbútorokból

Székesfehérvár - Kinek jutna eszébe a sámlit kifesteni? Pedig van ilyen, az alkotó, gyönyörűséges munkái még holnapig láthatók.

B. Kiss László

Május 31-ig, a Vörösmarty Mihály Megyei könyvtár audiovizuális részlegében tekinthető meg a Kaiser Istvánné Erika  festett kisbútoraiból rendezett kiállítás. Az alkotó mindössze öt éve,  népművelőként ismerte meg Radetzky Jenőné munkáit, s azok inspirálták arra, hogy maga is megpróbálkozzon a festéssel. Tudását a Megyei Művelődési Központ nyári bútorfestő táboraiban mélyítette el, a legnagyobb hatást  Hauszmann Gabriella gyakorolta rá - mondta el a jelenleg valóságos egyszemélyes intézményként a magyaralmási Faluházat vezető kézműves.


Legnagyobb munkái bábszínházi paravánok, az elsőt a csuhébábokat készítő, táci Gelencsér Júlia kérésére festette. A cikk írója számára is emlékezetes Erika egy másik paravánja, amelyre betlehemes jelenetet festett. Amikor hiányoltam a kiállításról, elmondta: ezt a munkáját a paloznaki meseterápiás központnak adományozta. Az intézményben lelkileg súlyosan sérült gyerekeket kezelnek mesékkel:  így az általa készített bábszínházi paravánt naponta használják. Kaiser Istvánné jellemzően használati tárgyakat pingál ki egy-egy tájegység alapvetően autentikus népi motívumaival. Kedvencem az eredetileg vagy száz éves   cipős ládika, amelynek tetején a lábbelieit lehet megtámasztani, a  kefének pedig  a láda belsejében  a helye.
Első hallásra talán meglepő: Kaiserné Erika hűtőmágneseket is fest. Ezekkel várta húsvétkor a locsolókat,  most pedig - újságolja örömmel - a fehérvári Rákóczi iskola diákjai visznek ilyeneket ajándékba - Ciprusra...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!