Évadnyitó értekezlet

2 órája

Megbeszélés a rajt előtt

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér megyei Igazgatóságának évadnyitó értekezletén kiderült, hogy kik fogják képviselni a vármegyét az MLSZ közgyűlésén, és akárcsak a korábbi években, úgy most is a szombaton elrajtoló idénnyel kapcsolatban több fontos információt tudhattak meg a csapatok küldöttei.

Káldor András

Schneider Béla, az MLSZ Fejér Vármegyei igazgatója tartotta a csapatoknak az idény elején az eligazítást

Forrás: fejer.mlsz.hu

Gyorsan véget ért a nyári szabadságolás időszaka, és elindulnak a hétvégén a különböző osztályokban a vármegyei labdarúgó-bajnokságok küzdelmei, így, ahogy már évek óta megszokhattuk az MLSZ Fejér Vármegyei Igazgatósága annak rendje, és módja szerint megtartotta évadnyitó értekezletét.
Első napirendi pontként küldöttnek megválasztották a Magyar Labdarúgó-szövetség közgyűlésére – amelyre minden vármegye két küldöttet küldhet - Bencsik Istvánt a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség társadalmi elnökét, valamint Bíró Zsolt társadalmi alelnököt.

Majd Schneider Béla az MLSZ Fejér Vármegyei igazgatója arról számolt be, hogy 253 csapat vesz részt a megyei labdarúgásban. Ezt követően ismertette, hogy az őszi idény augusztus 24-én indul a vármegyei I., és II. osztályokban, valamint a III. osztály Nyugat csoportjában. A többi osztály és korosztály csapatai pedig két héttel később, szeptember 7-én lépnek először pályára. A tavaszi szezonban 2025. március 8-án, illetve március 22-én lesznek az első játéknapok. A futsal bajnokságok később kezdődnek, a felnőttek és az utánpótlás korosztályok egyaránt 2024. november 1. és 2025. március 16. között harcolhatnak a pontokért, helyezésekért.
Rendkívül fontos, hogy megfelelően kezeljék a klubok a sportorvosi vizsgálatokat, a sportorvosi engedélyek érvényességének időtartama ugyanis változik. 2025. január 1-től hatályos szabály szerint a sportorvosi engedély érvényességi ideje 16 éven aluli versenyző esetén 6 hónapnál, 16 éven felüli versenyző esetén – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – 12 hónapnál hosszabb nem lehet. A sportorvosi engedélyek érvényességének számítása/határnapja 2025. január 1-től a 16 éven aluli sportolók esetén továbbra is a sportorvosi vizsgálat időpontja lesz az irányadó a 6 hónapos érvényességi idő számításakor. A 16 éven felüli sportolók esetében ugyanakkor, a sportorvosi engedélyek érvényességének vége egységesen a születés dátumához fog igazodni. Továbbra is érvényes sportorvosi lap birtokában lehet játszani, amelyet a sportorvos, vagy a házi-sportorvos állított ki.  

Egy darab újraélesztő (defibrillátor) készülék elhelyezése a létesítményekben – a hogy már korábban is - kötelező.

Az MLSZ Sportszervezői tanfolyamot hirdetett, melynek célja, hogy a tudásanyag átadásával, megkönnyíteni az amatőr bajnoki osztályokban szereplő sportvezetők munkáját. Tematikája pedig az MLSZ programok, szabályzatok, szervezet megismertetése. A tanfolyam 2025. februárban kerül megrendezésre, időtartama négy nap. Ez azért nagyon fontos, mert a licenc követelménye, hogy csapatonként legalább egy főnek legyen amatőr sportszervezői végzettsége.

Szó esett a találkozók rendezői létszámáról is, így a vármegyei I. osztályban 12, a vármegyei II. osztályban 10, míg a vármegyei III. osztályban 8 főnek kell lenni.
Lényeges kérdés a mérkőzések időpontjának és helyszínének módosítása. A bajnoki hétvége (péntek-szombat-vasárnap) valamely napjára kiírt mérkőzés konkrét időpontját megelőző 72 órán (3 napon) belül az érintett sportszervezetek sem az időpontot, sem a helyszínt nem módosíthatják ugyanazon bajnoki hétvége napjaira (péntek-szombat-vasárnap), kivéve, ha a módosítás a kérelmezőnek fel nem róható, rendkívül indokolt és méltányolható okból történik. Ebben az esetben az érintett sportszervezetek által benyújtott és indoklással ellátott közös kérelemről az illetékes Versenybizottság dönt azzal, hogy a módosítást ebben az esetben is elutasíthatja, ha a módosított időpontra játékvezető küldése nem megoldható. A Versenybizottság csak jóváhagyott, és a kellően megindokolt mérkőzés módosítási igényeket támogatja. 15 napon belüli kérelem esetén díjfizetési rend szerinti módosítási díj befizetése mellett. Ez 8 – 15 napon belül 10.000.- Ft, valamint 8 napon belül 20.000.- Ft. – tudtuk meg.

A Versenykiírásban szigorúan rendelkeznek, ugyanis amennyiben nem áll ki egy csapat, vagy létszámhiány miatti mérkőzés-félbeszakadás történik, akkor a vétkes csapatot 40.000,- Ft pénzbüntetésre kötelezi az MLSZ Fejér Vármegyei Igazgatóság Fegyelmi Bizottsága. Sorsolás utáni visszalépés esetén a visszalépett csapatot 100.000,- Ft pénzbüntetésre kötelezheti a Fegyelmi Bizottság.

A Fegyelmi Szabályzat is  több esetben keményen szankcionál. Ugyanis az a labdarúgó, vagy sportszakember, aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot rasszizmus formájában emberi méltóságában megsért - ideértve a bőrszínre, vallásra, etnikai hovatartozásra, szexuális irányultságra való sértést - fegyelmi vétséget követ el, melynek büntetése 10 mérkőzéstől való eltiltás, vagy mérkőzésről eltiltás 3 - 6 hónapos időtartamra.

A mérkőzés rendjének megzavarása esetén pedig az egységes alap büntetés pénzbüntetés formájában valósul meg, mely egységesen, előfordulásonként 10.000,- Ft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában