Előny lehet az európai helyszín

2 órája

Több mint 30 év után szerezhetik meg a második olimpiai aranyérmet a magyar cselgáncsozók

A magyar cselgáncssport második olimpiai aranyérmét szerezheti meg a hétfős küldöttség a párizsi játékokon. A Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina, Pongrácz Gergely, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor összetételű válogatott nyolc versenyszámban lesz érdekelt, mivel az egyéni számok mellett csapatban is szerepelhet. Ezzel a magyaroké a 16. legnépesebb dzsúdós delegáció a 126 részt vevő országból.

MW

Ungvári Attila (fehérben) és Nugzari Tatalashvili (Egyesült Arab Emírségek) a férfi 81 kg-os súlycsoport harmadik fordulójában az olimpiai kvalifikációs Grand Slam-cselgáncsversenyen

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyar dzsúdósport mindmáig egyetlen olimpiai aranyát Kovács Antal szerezte meg az 1992-es barcelonai seregszemlén, az akkor még létező 95 kilogrammos súlycsoportban. A dobogó tetejéhez hárman álltak a legközelebb: Hajtós Bertalan és Csák József szintén 32 éve, a katalán metropoliszban, Ungvári Miklós pedig a 2012-es londoni olimpián maradt alul a döntőben. Bronzéremmel hatan büszkélkedhetnek, legutóbb Tóth Krisztián végzett a harmadik helyen 2021-ben Tokióban. Az érmek és helyezések alapján egyébként 

a cselgáncs a 13. helyen áll a sportágak magyar eredményességi örökranglistáján.

KRASNIQI, Distria; PUPP Réka
Pupp Réka (kékben) és a koszovói Distria Krasniqi a cselgáncs Mesterek Kupája 52 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Tóth László, a magyar és az európai szövetség elnöke előzetesen úgy vélekedett, hogy 

a párizsi delegáció fele éremesélyesnek számít, illetve hogy valamennyien zárhatnak pontszerző helyen. A sportvezető kifejtette, komoly előnyt jelenthet az európai helyszín, és úgy érzi, „ez a mi olimpiánk lesz”.

A 180 fős magyar csapatból Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) voltak az elsők, akik hétfőn beköltöztek az olimpiai faluba. 

Rajtuk kívül ott van közvetlenül a kétéves kvalifikáció végén közzétett világranglistáról kijutott Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) és Özbas Szofi (63 kg, BHSE) is, Ungvári Attila (81 kg, Budaörsi SC), aki kontinentális kvótával szerepel Párizsban, míg Pongrácz Bence (66 kg, VSD) szabadkártyát, Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) pedig visszaosztott kvótát kapott.

A világ- és Európa-bajnoki második Tóth – aki az egyik magyar zászlóvivő lesz a pénteki nyitóünnepségen – és a két Eb-bronznál tartó Pupp kiemelt volt a sorsolásnál, a küldöttségből Gercsák, Pongrácz és Vég nem szerepelt még ötkarikás játékokon.

A sort az olimpiai és világbajnoki ötödik Pupp, valamint az idén Eb-harmadik Pongrácz nyitja meg, akik vasárnap lépnek tatamira a 8356 férőhelyes Mars-mező Arénában. Előbbi erőnyerőként csak a legjobb 16 között kapcsolódik be a küzdelmekbe, ahol a spanyolok Európa-bajnoki bronzérmese, Ariane Toro Soler vagy a mongolok kontinensbajnoki ezüstérmese, Sosorbaram Lkhagvasuren lesz az ellenfele. 

Pongrácz jóval nehezebb sorsolást kapott, mivel a nigériai Ismael Alhassani ellen kezd, de siker esetén a japánok címvédője, az olimpiai és világbajnok Abe Hifumi vár rá. Az ötkarikás programot lezáró vegyes csapatverseny a tokiói olimpián mutatkozott be, és Párizsban a magyarok is ott lesznek, méghozzá a nemzetközi szövetség szabadkártyája révén.

Ami a nemzetközi mezőnyt illeti, a szó szoros értelmében is kiemelkedik a többiek közül a hazai kedvenc Teddy Riner. A nehézsúlyú óriás lehet a sportág első négyszeres olimpiai bajnoka, továbbá 35 évesen a legidősebb aranyérmes is. Honfitársa, a 63 kilós Clarisse Agbegnenou – aki Tokióban egyéniben és csapatban is diadalmaskodott – lehet a futó Marie-Jose Perec és a kerékpáros Felicia Ballanger után a nőknél a franciák harmadik háromszoros bajnoka.

A sportág őshazája, Japán bevallottan újabb tarolásra készül, miután versenyzői 2021-ben odahaza kilenc aranyat gyűjtöttek a lehetséges 16-ból, és a szigetország összesítésben 48 ötkarikás diadalnál tart dzsúdóban. 

Ennél többet egy-egy sportágon belül csak az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Ausztrália és Nagy-Britannia szerzett.

Pekli Mária a rekorder a női cselgáncsozók között

Pekli Mária azon öt női cselgáncsozók közé tartozik, akik öt olimpián vettek részt.

A cselgáncs számokban:
96 – érmet, ebből 48 aranyat, nyert Japán az olimpiákon, ezzel magasan a legeredményesebb nemzet
16 – éves a legfiatalabb olimpiai bajnok, az észak-koreai Kje Szun Huj, aki 16 éves és 359 napos volt, amikor győzött 48 kilogrammban Atlantában
6 – ország szerezte meg az első olimpiai érmét dzsúdóban: Grúzia, Izrael, Koszovó, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán
5 – női cselgáncsozó vett részt rekordot jelentő öt olimpián, köztök Pekli Mária, aki a magyar mellett ausztrál színekben is indult
3 – aranyat nyert a japán Nomura Tadahiro és a francia Teddy Riner
3 – cselgáncsozó nyert több súlycsoportban: a lengyel Waldemar Legien, a holland Wim Ruska és a cseh Lukas Krpalek

Áldatlan állapotok a párizsi olimpia cselgáncstermében

Por, kosz és káosz. Ez jellemzi Párizsban a Champ-de-Mars Aréna környékét. Ebben a csarnokban kezdődnek meg szombaton az olimpia judoversenyei. Ez a sportág Franciaországban roppant népszerű. Az egyetemes cselgáncssport egyik legnagyobb alakja, a francia Teddy Riner a szupernehézsúlyban tör újabb aranyéremre – írja az Origo.

Excitement Builds In Paris For 2024 Olympics
Egy nappal a cselgáncsküzdelmek előtt így néz ki a helyszín Párizsban
Fotó: AFP

Gondolnánk tehát, hogy a dzsúdó errefelé óriási becsben van tartva. Ez tévedés. A csarnok mellett zajló építési munkálatok még mindig tartanak. Csütörtökön éppen az volt a probléma, hogy a feltámadó szél az építési port befújta a tatamira. Ha nem az olimpiáról lenne szó, röhögni lehetne ezen a híren, így csak sírni lehet, de azt nagyon.

Stéphane Nomis, a Francia Judo Szövetség elnöke csütörtökig bírta megszólalás nélkül. A francia sportvezető biztosan úgy volt vele, hogy az utolsó pillanatban úgyis megoldódik minden. Amikor látta, hogy nem, riadót fújt. Ezt mondta:

A tatamit belepte az építési por, mindent ki kellett cserélni. Mindezt kedden meg is tettük.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!