Vívás

2 órája

Szilágyi Áron: olyan érzésem volt, mintha újonc lennék, szinte olvasta a mozdulataimat (videó)

A párizsi olimpia vívóversenyeinek első napján hideg zuhanyként érte a magyar szurkolókat, hogy háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron már a 32 között kiesett, a kanadai Fares Arfa 15–8-ra győzte le a magyar klasszist. Sajnos Szatmári András és Gémesi Csanád is gyorsan búcsúzott, de mindössze 21 éves magyar párbajtőröző Muhari Eszternek egy bronz azért összejött, amivel a magyar küldöttség első érmét szerezte a francia fővárosban.

MW

Szilágyi Áron a kanadai Fares Arfa elleni asszójában a legjobb 16 közé jutásért a férfi kard egyéni versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 27-én. A címvédő Szilágyi Áron kikapott az első fordulóban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Sokkoló eredménnyel indult férfikardozóink számára az ötkarikás játékok, hiszen a világranglista 5. helyén álló, háromszoros címvédő Szilágyi Áron a kanadai Fares Arfa elleni vereséggel az első körben búcsúzott vívásban, így nem sikerül a történelmi, negyedik olimpiai bajnoki címének megszerzése – írta meg az Origo.

SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron (b) és a kanadai Fares Arfa asszója a legjobb 16 közé jutásért a férfi kard egyéni versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 27-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Fordított szereposztásban

„Döbbenet…” – jegyezte meg az M4sport szakkommentátora, az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt, amikor Szilágy Áron ellen a kanadai  Fares Arfa már 5–0-ra vezetett – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A drámai események csak tovább fokozódtak, mert 0–6 lett, de ezt négy Szilágyi-tus követte (4–6). Ám megint a kanadai jött, 8–4, majd 9–4 lett a javára, aztán 11–6. Fares Arfa végül 15–8-ra győzött, hideg zuhany a javából. A 34 éves Szilágyi egyéniben a 2008-as, pekingi olimpia óta először szenvedett vereséget ötkarikás játékokon.

– Nem tudok olyan elemet kiemelni, amelyben jobb lettem volna az ellenfelemnél, taktikailag, fizikailag és technikailag is fölém nőtt, mintha olvasott volna engem – válaszolta Szilágyi Áron arra a kérdésre, hogy hol mehetett el a 0–6-tal kezdődő asszó.

Olyan érzésem volt, mintha én lennék az újonc, és ő a háromszoros olimpiai bajnok. 0–6-ról 4–6-ra feljöttem, majd csináltam egy butaságot, pedig ha 5–6, az meghozhatta volna a fordulatot

– válaszolta Szilágyi Áron az Origo Sport kérdésére.

– Annyira sokkolt ez az asszó, hogy még csak dühös vagy csalódott sem vagyok. Alapvetően jó érzésekkel jöttem ide, egy éremben reménykedtem, abszolút nem gondoltam volna, hogy így legyőznek. Ha leülepedett, megpróbálok fókuszálni a csapatversenyre – zárta gondolatait a csalódott Szilágyi Áron. A 32 között Gémesi Csanádnak (39.) sikerült legyőznie az amerikai Eli Dershwitzet (3.), de a folytatásban a tunéziai Faresz Ferjani (14.) ellen sajnos ő is veszített. Szatmári András is búcsúzott, de az ő esetében (is) hozzá kell tenni, hogy a bíró finoman szólva is segítette a hazaiak egyik kedvencét.

Bírói tévedések

A 38 éves, csapatban Eb-győztes Boladé Apithy sokat köszönhet a bírónak, hiszen szinte minden kiélezett helyzetben a franciának ítéltek, így Szatmári 15–13-ra kikapott – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Szatmári nem véletlenül mondta a vitatott tusokat illetően, hogy "nekem elég volt, hogy az ellenfelem a végén azt mondta, én nyertem". Mint közölte, nem vívott rosszul, de úgy nehéz nyerni, ha az egyik tust ellene adják visszahúzott kéz miatt, majd amikor ez fordítottan történik meg, akkor meg azt nem neki ítélik meg neki.

– Nyilván voltak peches találatok, összeszedett voltam, még azt mondom, hogy élveztem is, azt már kevésbé, hogy ugyanolyan találatokat fordítva ítélnek meg

– mondta az elkeseredett Szatmári. Gémesi Csanád még nála is mérgesebb volt, hiszen a nyolcaddöntőben 14–13-ra vezetett a tunéziai Faresz Ferjani ellen, amikor a mérkőzésvezető mindkét utolsó tust a tunéziainak ítélte, kiejtve ezzel az utolsó magyart a mezőnyből. 

– Csalódott vagyok, mert arra készültem, hogy valami igazán szépet, egy igazán értékeset hozok össze a mai napon. Ez most várat magára legalább három napot, hiszen érem nélkül nem megyek haza innen – utalt a csapatversenyre Gémesi. Ne higgyük, hogy csak a magyarokat sújtották kétes bírói ítéletek. A 2023-as világbajnoki ezüstérmes grúz Szandro Bazadze is hatalmas botrányt csinált, miután Gémesihez hasonlóan búcsúzott a legjobb 16 között. Az első napon mégsem maradtunk érem nélkül, hiszen Muhari Eszter és az észt Nelli Differttle vívott párharcban, 14–14 után egy aranytus döntött, s így a magyar vívóé lett a szépen csillogó bronz, küldöttségünk első érme a párizsi olimpián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!